BIHAĆ- Osmislili jedinstven mobilni krevet da sačuvaju radna mjesta

Mehanizirani bolnički krevet, proizvod preduzeća Č.J. iz Bihaća, predstavljen je u proteklu subotu te je istaknuto kako se radi o potpuno domaćem proizvodu koji ispunjava najviše svjetske standarde.U ovoj firmi ističu kako je krevet proizvod okolnosti kada se, zbog pandemije virusa korona i problema na tržištu, pojavila opasnost od mogućnosti reduciranja proizvodnje, što bi dovelo do gašenja radnih mjesta i niza ekonomskih problema.


Rješenje za izlazak iz krize pronašli su u osmišljavanju te potom i produkciji prvog vlastitog proizvoda u cijelosti osmišljenog unutar samog preduzeća .”Ovaj krevet je bio jedna vrsta nusproizvoda aktuelne korona krize, kada smo, suočeni s mogućnošću gubitka narudžbi i poslova, bili prisiljeni da smislimo izlaz iz takve situacije. Ideja je došla spontano i, kako vidimo, ostvarila željeni efekat”, istakao je Tarik Kadrispahić, član uprave ovog preduzeća.

On je dodao kako je ovo prva varijanta njihovog bolničkog kreveta koji, u odnosu na konkurenciju, donosi nekoliko važnih inovacija. Tako krevet zadovoljava potrebe racionalnog dizajna i funkcionalnosti te nudi pacijentu potpuni komoditet i olakšano rukovanje s pouzdanim sistemom elektromotora. Jedna od glavnih karakteristika kreveta je lagano rukovanje prilikom transporta i montaže, kao i dvodijelna zaštitna ograda duž jedne strane kreveta, koja omogućava njegovu jednostavnu sklopivost te lakši pristup medicinskog osoblja pacijentu.

Ova bihaćka kompanija je već najavila i razvoj novog modela bolničkog kreveta u skoroj budućnosti te pokretanje serijske proizvodnje. Također, treba istaći kako je razvoj ovoga projekta podržala i Evropska banka za obnovu i razvoju.
Izvor:Buka