LJEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE KOJE SE MORAJU POSJETITI- Bihać- BISER NA UNI

Samo područje Bihaća i njegove okoline bilo je nastanjeno još od pradavnih vremena, o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta. Bihać je smješten na izuzetno povoljnom geoprometnom položaju, pa je oduvijek bio raskrižje važnih puteva. To je grad čiji šarm posjetioce jednostavno očarava. Sam doticaj Istoka i Zapada, tarog i novog je vidljiv na svakom koraku i turistima će pružiti zanimljiv osjećaj. Niko ne ostaje ravnodušan ni na poznatu krajišku gostoljubivost i srdačnost, a o prirodnim ljepotama i ukusnoj hrani ne treba puno govoriti.


Kapetanova kula
Samo područje Bihaća i njegove okoline bilo je nastanjeno još od pradavnih vremena, o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta prahistorijskih naselja i srednjovjekovnih gradova. Prvi pisani trag o Bihaću se nalazi u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV iz 1260. godine, gdje se spominje kao grad Wyhygh smješten na otoku Sv. Ladislava. U povelji se navodi kao grad koji postoji, pa je bez sumnje nastao ranije. Zanimljivo je pomoću starih zapisa rekonstruirati srednjovjekovni Bihać. Radilo se o gradu koji je imao okruglu kulu, mnogo kuća, sedam crkvi i samostana. Bio je utvrđen dvostrukim odbrambenim zidinama sa četiri četverougle kule, od kojih je jedna ostala – Kapetanova kula. Ispod samih gradskih zidina nalazio se odbrambeni pojas s drvenim mostovima ispred gradskih kapija.

Gradski park
Ukoliko želite osjetiti i zamisliti ovo veliko kulturno naslijeđe zapadne Bosne, onda je najbolje obilazak grada započeti iz ulice Bedem, koja se nalazi na samom ulazu u Bihać. Ova ulica će vas voditi linijom srednjovjekovnih zidina grada Bihaća, bisera na Uni. U nastavku, duž kanala prostire se veličanstven gradski park s platanima. Tamo se nalazi i najpoznatije umjetničko obilježje grada Bihaća, statua djevojke s Une.
Kada se umorite od šetnje, odmorite se u jednom od nekolicine kafića ili restorana na Uni. Osim odlične hrane, uživat ćete i u spokoju najljepše rijeke u Bosni i Hercegovini.
Ukoliko se želite oprobati u adrenalinskim sportovima, upoznati se s kulturološkim blagom zapadne Bosne i sve to okružen jako gostoljubivim domaćinima, onda neka vaša iduća adresa bude Bihać.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.
Riječni žubor
Ono po čemu je Bihać najpoznatiji jeste rijeka Una. Morate je uočiti čak pri samom ulasku u grad, slapovi koji se nastavljaju u mirni, donekle misteriozni tok smaragdne rijeke kroz grad okružen zelenilom, magično djeluje na svakog posjetioca ovog grada. Stoga, kafići, restorani i hoteli neizbježno gravitiraju ka prelijepoj rijeci Uni, što omogućava svakodnevno opuštanje uz riječni žubor. Ovo je savršeno mjesto za odmor.

Izvor:avaz

Posljednji postovi