LJEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE KOJE SE MORAJU DOŽIVJETI- Rafting na 7 rijeka BiH za sve ljubitelje adrenalina

U svijetu su kao najatraktivnije i najzanimljivije rijeke za rafting prepoznate Vrbas, Rakintnica, Drina, Una, Tara i Neretva, te u posljednje vrijeme Rakitnica i Trebižat, a spoj divljine i prirode, adrenalina i izazova, tradiconalne kuhinje i porodične dobrodošlice garantira nezaboravan provod.Dajemo vam listu top 6 najboljih mjesta za rafting u Bosni i Hercegovini. Ponesite kupaće kostime i kremu za sunčanje i pripremite se za najbolju avanturu ovog ljeta!


Rafting na Neretvi
Planinska rijeka Neretva koja u jednom svom dijelu, u kanjonu uzvodno od Konjica, adrenalinom napunjenim rafterima pruža neponovljiv doživljaj i neodoljivo podsjeća na svoju ribu – mekousnu pastrmku.
Dužina staze za rafting na Neretvi od Glavatičeva do Konjica iznosi oko 23 kilometra s prelijepim kanjonom i vodopadima. U donjem toku Neretve, gdje završava rafting u selu Džajići nalazi se i plaža koja je izuzetno posjećena u toku sezone.

Brzaci na rijeci nisu previše zahtjevni, što znači da je rafting na Neretvi pogodan za sve generacije. Ukoliko ste apsolutni početnik u raftingu, Neretva je pravi izbor za vas!
Una – istinska oaza za raftere
Rafting na Uni je postao nezaobilazni događaj, a dokaz tome su brojne poslovne grupe kao i porodice koji se na ovu rijeku uvijek iznova vraćaju. Gornji tok Une je pitak, te je proglašen nacionalnim parkom što je dokaz izuzetnosti i čistoće rijeke i glavni razlog zašto se Una smatra pravom oazom istinskih zaljubljenika prirode i prirodnih ljepota. Rafting na Uni najčešće počinje iz Kulen-Vakufa, naselja na vještačkom riječnom ostrvu, ispod prahistorijske utvrde Ostrovice, pa preko Ripča, Bihaća do Bosanske Krupe.
Vožnja traje oko 3 sata, ali tijekom izleta bude nekoliko pauza namijenjenih kupanju i skokovima u rijeci.

Una regata je međunarodna tradicionalna turističko-sportsko-kulturna manifestacija. Regata je centralni događaj turističke promocije potencijala rijeke Une i prirodnog okoliša. Regata se odvija u tri etape, a traje četiri dana. Pored raftinga, ovu manifestaciju krase i drugi sadržaji, kao što su skokovi s Gradskog mosta u Bihaću i Bosanskoj Krupi…
Drina i Tara
Kanjon Tare je po dubini drugi u svijetu, iza Colorado Grand Canyona. Kristalno čista voda koja se može piti cijelim putem stanište je brojnim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge endemične. Pored raftinga u okruženju postoji i veliki broj mogućnosti za organiziranje raznih izletničkih tura kroz Nacionalni park Sutjeska, prašumu Perućicu, planinu Zelengoru, pješčane piramide i mnoge druge prirodne ljepote.

Rafting na rijekama Drini i Tari toliko je popularan da postoji čak i poseban rafting kamp! Kamp nudi brojne mogućnosti i kombinacije za posjetitelje. Možete otići na jednodnevni rafting ili ostati u kampu dva ili tri dana. Ostale ponude uključuju kombinacije s kajakingom, kanjoningom, jeep safarijem ili vožnjom tzv. quadovima. Rafting centar nalazi se oko 18 kilometara od grada Foča. Centar je opremljen bungalovima gdje posjetitelji mogu prenoćiti. Cijeli kompleks nalazi se na obali rijeke Tare. Za dodatne aktivnosti, tu su i malonogometni i odbojkaški tereni te restoran s terasom s pogledom na moćnu rijeku.
Trebižat u srcu Hercegovine
Rijeka Trebižat je smještena u samom srcu Hercegovine u općini Ljubuški i proteže se od svog izvora u Posušju do ušća u Neretvu u Strugama dužinom od 50 kilometara. Rijeka Trebižat zbog obilja vode, biološke raznolikosti, jedinstveni sedrenih barijera nudi velike mogućnosti rafterima i onima koji vole rijeku i prirodu. Također je važno spomenuti da je rijeka Trebižat cijelim svojim tokom pitka i da temperatura vode u zimskom periodu rijetko pada ispod deset stepeni Celzijusa.

Pravi zaljubljenici u ovaj oblik rekreacije i sporta koriste dionicu Peć Mlini – vodopad Kravica dužine 25 kilometara i teže za što većim vodostajem tako da se spust pretvara u ekstremni sport. Za osobe u dobroj formi preporučuje se dionica od sela Veljaci do kupališta Čeveljuša u dužini od 11 kilometara, dok za one skromnijeg znanja i forme dionicu Otunj – Čeveljuša u dužine šest kilometara.
Vrbas
Jedno od najboljih mjesta za vožnju divljim vodama definitivno je Banja Luka, drugi najveći grad u državi Banja Luka nalazi se na rijeci Vrbas, a rafting na ovoj rijeci može trajati i do tri sata. Vrbas je brza planinska rijeka s nekoliko divljih dionica s visokim padovima i jedna je od najatraktivnijih riječnih brzaca u Europi. Na kraju rute ljudi obično plivaju u rijeci Vrbas i imaju piknik. Postoje tri rafting rute koje možete odabrati:

Zvečaj – Karanovac: najkraći ruta jer je samo 5 kilometara duga. Na toj ruti vidjet ćete staru srednjovjekovnu utvrdu Zvečaj i obližnje špilje
Ada – Karanovac: ova ruta duga je 11 km i traje oko 2 sata. Uz rijeku ćete proći pored starog kamenog mosta i druge prirodne znamenitosti
Bijeli buk – Karanovac: najduža rafting ruta na Vrbasu, traje gotovo tri sata
Kanjon Rakitnice
Rijeka Rakitnica je jedna od najvećih pritoka Neretve. Ona je stvorila 26 kilometara dugačak, nepristupačan i prelijep kanjon koji se proteže između planina Bjelašnice i Visočice, jugoistočno od Sarajeva. Kanjon Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Evropi i duž cijelog kanjona se nalaze endemski primjerci flore i faune.

Medvjedi, vukovi, veprovi, kune, divokoze svi su oni našli utočište u ovom nepristupačnom kanjonu. Dužinom cijelog kanjona kristalno čista planinska voda može se piti. Ulaz u ovaj „Rezervat divlje i netaknute prirode“ nalazi se 30 kilometara od centra Sarajeva. Ulazni dio u Kanjon rijeke Rakitnice pruža atraktivne posjete koritu rijeke i obilaske strana kanjona koji se odlikuju spektakularnim pogledima na kanjon i njenim pritokama, koje se kaskadnnim vodopadima ulivaju u ovu rijeku kristalno čiste vode.
Izvor:hocu.ba