Eldar Purdić učenik je 3T5 razreda MS Elektrotehničke škole u Tuzli i zajedno sa svojim prijateljima iz razreda učestvuje na CIVITAS školskom takmičenju. Za učešće na takmičenju, ovaj mladi tim je odabrao temu „Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine“.
Kako to procjene govore, Bosnu i Hercegovinu je od 2013. do 2019. godine napustilo 530.000 stanovnika. Podaci su to iz Ankete o radnoj snazi, koju objavljuju Agencija za statistiku BiH i Unija za održivi povratak i integracije u BiH. Prema Anketi o radnoj snazi državne Agencije za statistiku, BiH je 2013. godine imala 3,05 miliona stanovnika, a prošle godine 2,7 miliona, što je za oko 350.000 manje. Ukoliko se toj brojci dodaju podaci Unije za održivi povratak prema kojima je od jula 2013. do početka 2019. godine BiH napustilo minimalno 186.000 stanovnika, dolazi se do podatka da je BiH u posljednjih šest godina napustilo više od 530.000 stanovnika.
Kao relevantnog sagovornika o ovoj temi mladi su prepoznali i predsjednicu naše organizacije Asju Dizdarević sa kojom su razgovarali. Asja ih je upoznala sa postojanjem Zakona o mladima FBiH kao dokumenta koji definiše njihova prava i obaveze kao mladih ljudi, sa postojećim strategijama za mlade na području Grada Tuzla i Tuzlanskog kantona. Također, bila je ovo prilika za razgovor o tome šta oni kao mladi ljudi mogu uraditi da bi država BiH bila ljepše i perspektivnije mjesto za život.
Da postoji velika želja za odlaskom mladih iz naše države pokazala je i anketa Šta kažu mladi? koju smo povodom Međunarodnog dana mladih proveli, a koja je pokazala da bi čak 53.6% ispitanika zbog traženja posla napustilo Bosnu i Hercegovinu.
Kako bi zaustavili ove negativne trendove, odlasku mladih moramo pristupiti sistemski i multisektorski, te uložiti dodatne napore kako bi spoznali razloge koji stoje iza odlaska mladih, ali i negativne posljedice koje ovaj proces ostavlja na naše društvo.
Mladima iz Elektrotehničke škole u Tuzli želimo puno sreće na takmičenju.
(vijecemladih.ba)