Tuzla: Mladi uputili pismo zastupnici Melihi Bijedić zbog jučerašnje suzdržanosti povodom događaja u Pazariću

Povodom jučerašnjih saznanja o uslovima u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, te “suzdržanosti” zastupnice Melihe Bijedić iz Tuzle su se oglasili mladi okupljeni oko Omladinskog resursnog centra Tuzla

Omladinski resursni centar Tuzla u svom pismu se obraća zastupnici Melihi Bijedić, profesorici Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli uz veliku dozu zabrinutosti zbog jučerašnjeg nereagovanja i suzdržanosti povodom užasnih uslova njihovih vršnjaka u Pazariću.
Njihovo pismo u kompletu možete pročitati ovdje:

Gospođo zastupnice,

Obraćamo Vam se u ime Omladinskog resursnog centra Tuzla, mladih Tuzle i velikog broja razočaranih građana Tuzle povodom Vaše suzdržanosti na jučerašnjem zasjedanju Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Neko bi rekao da su od Vas bili samo gori oni, koji su glasali PROTIV. Međutim, vjerovatno bi pogriješio. Vaša „suzdržanost“ nam je bila bolnija od slika kojima smo svjedočili jučer u „JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić“.

 
 
Vi, gospođo zastupnice, plaćena našim parama radite protiv nas. Ovo nije nikakva novost za milje u kojem se nalazite, ali da sa našim parama radite protiv mentalno invalidnih MLADIH  – koji nisu u mogućnosti boriti se za svoja prava – je sramotno.
Boli nas kao građane Tuzle i Vaša diploma iz 2001. godine na Defektološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli,  ali i spoznaja da ste u istoj instituciji radili još od 2002. godine. Od PARA građana ste živjeli i kao uposlenica Rektorata UNTZ, ponovo u instituciji koja je direktno povezana sa mladima Tuzle.

U Vašu biografiju ste uvrstili i magistarski rad na temu: „Neki aspekti povezanosti poremećaja u ponašanju učenika i kvalitete razrednog ozračja u srednjim školama“. Uprkos  Vašem zvanju docenta i predavača na predmetima poput: „Tretman djece i mladih s poremećajima u ponašanju“ i „Prevencija poremećaja u ponašanju“ nije nam dopustivo i razočaravajuće je da ste jučer ostali nijemi na patnje i boli naših vršnjaka iz Zavoda u Pazariću. Ostali ste suzdržani. Braneći se kako se neko drugi bavi politikanstvom.
Shodno svim Vašim zvanjima, koje ste nakupili tokom života, vjerujemo da Vam je, mnogo poznatije već nama, načelo da svako ko, neposredno ili posredno, dođe do saznanja da dijete trpi nasilje, ima moralnu i krivičnu odgovornost da prijavi sumnju nadležnim organima. Odgovornost institucija ove zemlje, onih koji su izabrani i plaćeni sredstvima građana i roditelja, još je veća od građanske odgovornosti.

Kao građane Tuzle nas ne interesuje da li su ovo nečiji politički bodovi, koje svakodnevno prebrojavate u vašem miljeu. Ne interesuje nas ni da li Vi smatrate da je za ovo potrebna zasebna sjednica, jer je ona trebala biti jučer. Mnogo prije jučer.
Molim Vas da prestanete tražiti razloge zašto ste ostali suzdržani, već da javno kažete da ste pogriješili, pogrešno procijenili situaciju i strahovali da će rad nekog drugog političkog subjekta uticati na Vaš nerad. Dok su istovremeno građani ostali zateknuti prizorima užasa iz javne ustanove koju finansiraju.
Ne očekujemo da osjetite moralnu odgovornost, jer ste nju trebali pokazati jučer. Ne očekujemo i ne tražimo Vašu ostavku, jer sa jučerašnjom odlukom da ostanete suzdržani trebali ste znati da vrijeđate svakog građanina Tuzle i da Tuzla to ne podržava.
Sve što tražimo od Vas, dokle god živite na naš račun – to je da radite. Ne da brojite političke poene i pravite spinove oko aktuelnih događaja – već da radite. Onako, baš radite svoj posao za koji ste plaćeni.
Ukoliko kao istraživačica, profesorica i zastupnica smatrate da je to najbolje što Bosna i Hercegovina može da ima i da ponudi – naredni put Vas pozivamo da se kandidujete u nekom drugom Kantonu. Ukoliko uopšte postoji Kanton u kojem je dopustivo da defektološkinja i zastupnica ostane suzdržana na muke naših vršnjaka u Pazariću.
Ovo je sramota za Tuzlu. Za svakog građanina Tuzle. Za svaku mladu osobu iz Tuzle. Ovo je naša sramota.

Posljednji postovi