Biramo najbolji video zapis na temu „Ljetni eko odmor“

U okviru projekta “Misli o prirodi!”, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) poziva mlade osobe (od 13 do 30 godina) da kratkim video zapisom u trajanju od minimalno 15 sekundi i maksimalno 60 sekundi učestvuju u nagradnom video takmičenju „Ljetni eko odmor“.

Ideja ovog video takmičenja „Ljetni eko odmor“ jeste da mladi pokažu svojim primjerima u narednom ljetnom periodu kako se zahvaljuju, pomažu i žive prirodu (na primjer sadnjom drveća, smanjenjem sopstvenog karbonskog otiska – štednjom toplote i električne energije, razdvajanjem otpada i recikliranjem, korištenjem organskih i biorazgradivih materijala, razumijevanjem prirode putujući biciklom i drugim transportnim sredstvima koja ne emituju štetne gasove, prenošenjem svojih iskustava i znanja na druge osobe, upotrebom zdrave i organske kozmetike, zdravom ishranom i načinom života, itd).
Svoj kreativan i umjetnički iskaz mogu pokazati upravo kroz kratki video uredak koji će biti potrebno objaviti na svom (otvorenom) Instagram profilu uz označavanje naše Instagram stranice https://www.instagram.com/mislioprirodi/ na video zapis kao i u opis videa.
Krajnji rok za objavljivanje video uredaka je 25.7.2021. godine kada će tročlana komisija odabrati 9 najboljih i objaviti na Instagram stranici https://www.instagram.com/mislioprirodi/ te će započeti javno glasanje za najbolji video uredak, a koje će trajati 14 dana (od 28.7. do 10.8.2021. godine).
Pet video snimaka sa najvećim brojem validnih komentara, uz ključne riječi #ljetniekoodmor #mislioprirodi, dobit će nagrade:

  • 1. nagrada: Digitalni fotoaparat set
  • 2. nagrada: Smart telefon
  • 3. nagrada: Hoverboard
  • 4. i 5. nagrada: Moderni ruksak od reciklirane plastike

Pravila takmičenja:

  • Nagradno video takmičenje „Ljetni eko odmor“ je otvoreno za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine uzrasta od 13 do 30 godina;
  • Potrebno je dostaviti saglasnost od roditelja za finaliste koji su maloljetni;
  • Rok za prijavu video zapisa na takmičenje je 25. juli 2021. godine do 23:59 sati. Prijave pristigle poslije navedenog datuma se neće uzeti u razmatranje;
  • Građani/ke mogu učestvovati na takmičenju putem svog otvorenog Instagram profila koji će takav ostati do kraja ovog takmičenja;

Smjernice za učešće i kriterij za odabir pobjednika:

–  Napravite video zapis koji oslikava vašu zahvalnost, pomoć/podršku ili življenje prirode na vama svojstven način u ovom ljetnom periodu (od  02. do 25. jula 2021. godine).
–  Postavite video zapis i objavite ga na svom instagram profilu sa oznakom našeg Instagram profila Mislioprirodi.
–  U opisu video zapisa označite naš Instagram profil Mislioprirodi i dodajte #thinknature #swedeninbih, te naznačite:

  • ime i prezime autora rada
  • lokaciju/e nastanka video zapisa

–  U takmičenju učesnik/ca može biti predstavljen/a samo sa jednim video zapisom.
–  Svi učesnici/e takmičenja trebaju zapratiti (follow) Instagram stranicu Mislioprirodi sve do trajanja ovog takmičenja.
–  Video zapisi moraju biti autentični i originalni, dok će svi oblici plagiranja video zapisa biti diskvalifikovani iz daljeg takmičenja.
–  Isključivo video zapisi koji ranije nisu objavljeni i koji nisu učestvovali u drugim konkursima mogu učestvovati na takmičenju.
–  Glasanje za 9 odabranih video zapisa koji će biti objavljeni na našoj Instagram stranici Mislioprirodi počinje 28.7. i traje do 10.8.2021. godine. Glasa se koristeći ključne riječi #ljetniekoodmor i #mislioprirodi u komentaru tog video zapisa.
–  Validan glas je onaj komentar koji sadrži #ljetniekoodmor i #mislioprirodi u komentaru tog video zapisa, a koji ne postavlja ista osoba 2 puta za isti video zapis.
Nakon 25. jula 2021. godine, komisija će izabrati 9 video zapisa prema utvrđenim kategorijama koji će se takmičiti u završnom krugu glasanja od 28.7. do 10.8.2021. godine.
Kriterijumi za odabir najboljih  video zapisa su sljedeći:
–  Usklađenost prijava sa temom izazova
–  Kreativnost prijava
–  Ispunjenost svih pravila
–  Kompozicija prijava
–  Promocija održivog razvoja i poštivanje očuvanja prirode
–  Autentičnost video zapisa
CPCD i tim projekta “Misli o prirodi!” će odabranih 9 video zapise podijeliti na svom zvaničnom Instagram profilu uz označavanje („tagovanje“) Instagram profila učesnika/ca.
CPCD i tim projekta “Misli o prirodi!” zadržavaju pravo da objave/podijele do najviše 1 video zapis po učesniku/ci na svojoj Instagram društvenoj mreži.
Finalnih 9 video zapisa će biti postavljeno na Instagram stranici Mislioprirodi gdje će građani/ke moći glasati za svoj omiljeni video zapis u periodu od 28. jula do 10. augusta 2021. godine do 23:59 sati.
Učesnici takmičenja koji se budu koristili bilo kojim oblikom manipulacije u procesu glasanja će biti diskvalifikovani/e.
Učestvovanje u takmičenju nije dozvoljeno zaposlenicima/ama Centra za promociju civilnog društva (CPCD), te članovima/cama njihovih porodica;
Nagrade će biti dodijeljene za 5 video zapisa koji osvoje najveći broj validnih komentara ispod objavljenog video zapisa na našoj Instagram stranici Mislioprirodi.
Prijavom na takmičenje učesnici garantuju:
–  da su objavljeni video zapisi njihovo originalno djelo;
–  da su svi lični podaci tačni;
–  da učesnik/ca takmičenja prihvata sva pravila navedena ovdje.
Proglašenje dobitnika je predviđeno 16.8.2021. a dodajela nagrada će biti na godišnjoj konferenciji u augustu 2021.godine.
Ovo takmičenje „Ljetni eko odmor“ se provodi u okviru trogodišnjeg projekta “Misli o prirodi!” koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva. Osnovni cilj projekta “Misli o prirodi!” jeste povećati uticaj civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, škola, medija i mladih za zajedničko, sinhronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou.
(mislioprirodi.ba)