Bitno je zagovarati ljudska prava od početka poslovanja

U okviru projekta „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH“, finansiranom od strane Evropske unije, Institut za razvoj mladih KULT u partnerstvu s Udruženjem poslodavaca FBiH, promovira i motivira preduzeća i udruženja da pristupe potpisivanju Povelje o poštivanju ljudskih prava u poslovanju.
Project:Adam
Project: Adam je start-up biznis koji svojim inovativnim pristupom osvaja tržište postepeno. Ideja zaštite okoliša kroz kreiranje elektronskih biznis kartica, Project: Adam je već pokazao svoju odgovornost prema društvu. Danas su se pridružili mnogim kompanijama u Bosni i Hercegovini potpisujući i usvajajući Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju.
Pored potpisivanja Povelje, Project: Adam u budućnosti će koristiti pogodnosti koje pruža platforma volontiraj.ba za sistemsko razvijanje korporativnog volontiranja u BiH. Svojim primjerom žele pokazati važnost prepoznavanja dobrobiti volontiranja u jednom preduzeću i koliko zaista benefita kroz korporativno volontiranje dobiju uposlenici. Direktor preduzeća Project: Adam, Ismar Lačević, rekao je zašto je za njega važno da budu dio ove inicijative:
„Ova inicijativa omogućava povjerenje za firme koje ulažu svoje resurse u dobrobit, prepoznavanje važnosti poštivanja ljudskih prava, prvenstveno svojih uposlenika. Do sada u BiH nije bilo ovakve inicijative, ovo je prvi put da je fokus stavljen na uposlenike i na zajednicu u kojoj preduzeće posluje. Vjerujem da ovom inicijativom druge firme imaju mogućnost da realiziraju važnost svojih uposlenih i njihovih vrijednosti.“
Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju i web platforma volontiraj.ba nastali su u okviru projekta „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH“ kojeg provodi Institut za razvoj mladih KULT u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH, uz finansijsku podršku Evropske unije.
(mladi.org)