Projekat agencije Grape: BiH dobija prvu online tržnicu

Vlasnici poljoprivrednih gospodarstava u Hercegovini uskoro bi svoje proizvode poput voća, povrća, sira, mlijeka, meda… mogli prodavati preko jedinstvene online platforme o kojoj se ovih dana počelo konkretno govoriti, piše Večernji list BiH.

Proizvodi iz cijele BiH
Pokretanje projekta online tržnice u Hercegovini bit će prilika da u vrijeme epidemije koronavirusa obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrtnici nude svoje proizvode na kućnu adresu. Održan je i sastanak o pokretanju ovakvog projekta u Zapadnohercegovačkoj županiji u sklopu projekta“Uspostava kratkih lanaca opskrbe hranom i digitalna tržnica”.
Marko Laco, direktor i osnivač IT Odjela iz Mostara, predstavio je internetsku tržnicu Ekomarket. Laco je, kako prenose agencije, najavio uspostavu mobilne aplikacije koja će biti dostupna svim poljoprivrednim proizvođačima kako bi lakše plasirali svoje proizvode. Očekivani rezultati ovog projekta su povećanje online prodaje poljoprivrednih proizvoda i uspostava baze podataka proizvodnih potencijala obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Zapadnohercegovačkoj županiji. Sličnu inicijativu pripremaju poljoprivrednici iz RS-a, koji također žele do kupaca stići brže i sigurnije sa svojim proizvodima.
U Zagrebu je nedavno takav projekt pokrenulo gradsko poglavarstvo.
Na online tržnici ili profilu svakog registriranog obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva moći će se vidjeti njihovi kontakt-podaci, načini dostave, popis proizvoda i cijena. A osim pozivom na broj s ekrana, kupci mogu napraviti narudžbu upitom koji zatim dolazi na e-mail adresu poljoprivrednika.
U BiH je agencija Grape odlučila spojiti sve domaće proizvođače na jednom mjestu i sasvim besplatno kreirati online tržnicu namijenjenu građanima Bosne i Hercegovine.
Riječ je, kako prenosi poljoprivredni portal Agroklub, o platformi koja je ovih dana puštena u rad, a koja na jednom mjestu omogućuje kupoprodaju proizvoda iz cijele zemlje.
Raznovrsna ponuda
Preko platforme Kupidomace.ba korisnici imaju jedinstveni pregled proizvoda koji su dostupni na tržištu, a koje odlikuje domaća proizvodnja te provjerena kvaliteta. Na ovoj virtualnoj tržnici možete sami birati što ćete kupiti i odmah provjeriti gdje je traženi proizvod nastao, kako je nastao i tko stoji iza njega, a narudžbe se plaćaju pouzećem. Istodobno, omogućeno je djelatnicima s područja BiH da, uz besplatnu prijavu, svoje proizvode plasiraju većem broju kupaca.
“Platforma je nastala kao projekt agencije Grape, koja je željela na taj način omogućiti olakšano poslovanje tvrtkama iz BiH tijekom pandemije, kao i osigurati svim zainteresiranima sve potrepštine bez izlaska iz kuće i izlaganja virusu”, navodi Ljiljana Šipragić, direktorica operacije u agenciji Grape.
(akta.ba)