Blagovčanin: Reakcija na sramotno nasilje u Srebrenici!

Draga Ferisa,


Pročitah status gospodina Adnana Delića iz Srebrenice o prostačkom ponašanju tvojih vršnjaka. Stegnu se nešto u meni i pomislih na sve meni drage ženske osobe, pa odlučih da ti pišem i dam podršku. Ali i da ti se izvinem, mada od mog izvinjenja i nemaš neke „vajde“ – ali da znaš da nisu svi Srbi isti. Ma na kraju krajeva, želim da znaš da je svako od nas čovjek prije svega, a tek onda HEROJ ili kukavica.
Odsustvo reakcije građana u Srebrenici nakon sramotne proslave Badnje večeri, kakve bi se svaki Srbin trebao postiditi, dijelom je inspirisalo i tvoje vršnjake da naprave ovaj kukavičji čin.
Nakon toga smo vidjeli, da roditelji svjesno zanemaruju svoju djecu u odgoju. Vidjeli smo da su djeci toliko mozak isprali, da se ponose ubicama i saradnicima okupatora u II Svjetskom ratu.
Svjedočimo i da nas političari u izbornoj godini na sve načine razdvajaju i spominju ratove i nasilje. Živimo laži, koje nas dijele.
U takvom svijetu, dijete koje nema obrazovane i pametne roditelje – nema ni mogućnost da se zdravo razvija.

Ti se heroino mala sigurno sada pitaš – „Pa šta ovo ima veze sa mnom. Zašto me je njih 10 okružilo. Zašto im je smetala moja marama?“
Sa razlogom se pitaš i ja ću ti reći da ovo nema nikakve veze ni sa tobom, a ni tvojom maramom.
Od tvojih vršnjaka se, nažalost, kriju mnoge istine iz prošlosti i sadašnjosti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Odgajaju ih osobe, koje bi nakon ovakvih slučajeva u normalnim državama, odgovarale za nebrigu i fašistički odgoj. Vode ih „čike“ bez ideje, koje od njih jedino mogu napraviti KUKAVICE.
Znaj da oni nisu obični nasilnici, već KUKAVICE!

Nažalost, to je naša realnost i svakodnevnica u kojoj živimo. Međutim, ne mora biti takva zauvijek.

Zamisli samo koliko je tvoja marama snažna i koliko se plaše tvoje pameti i dobrote, da ih je moralo biti 10 da te okruže i pokušaju da se bore sa tobom. I zato nemoj da te plaše!
Dokle god ponosno nosiš svoju maramu, znaj da će širom ovog svijeta biti ljudi koji će ti pomoći da je odbraniš i sačuvaš!
Ako možeš – oprosti kukavicama, ali nemoj zaboraviti! Njihov nacionalizam će ih skupo koštati. U godinama kada su trebali biti konstruktivan dio zajednice – oni su bili kukavice. Mali fašisti.
Zato draga Ferisa, glavu gore i ponosi se svojom majkom koja te odgaja da ne mrziš! Budi ponosna na svoju maramu i nikada, ali nikada ne dopusti više da kukavice nanesu zlo.
_________________________________________________
P.S. Ukoliko ovo čita neko od roditelja, koji je odgojio nekog od malih fašista – nije kasno da im ponudite zdravo razmišljanje i ljubav. Nije kasno da se izvinite Ferisi, što niste znali objasniti da marama je čast, ljubav i nečiji identitet – a ne provokacija!
Braćo, naša je veličina u poštovanju i pomaganju svih! Ne brukajte nas k'o Boga vas molim.

Autor: Slobodan Blagovčanin