Bosna i Hercegovina po prvi put u finalu Međunarodnog natjecanja Mladi Eko Reporteri

Program Mladi Eko Reporteri je licencirani internacionalni program koji se provodi u blizu 40 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.
Pobjednički radovi našeg Državnog natjecanja su poslani na Međunarodno natjecanje, na kojem su se ukupno našla 182 rada iz čak 31 Zemlje svijeta. Sve radove su pregledali i ocijenili članovi tima krovne organizacije FEE – Fondacije za obrazovanje o okolišu, te su radove s najvišim ocjenama objavili kao finaliste koji se natječu za ovogodišnje nagrade.
Posebno nam je zadovoljstvo objaviti kako su se radovi iz Bosne i Hercegovine po prvi put našli u finalu ovog velikog Međunarodnog natjecanja. Čak četiri rada naših članica, u tri različite kategorije, ušla su u uži izbor za nagradu.
Glasanje za najbolje radove je u tijeku, te ovim putem pozivamo da podržite naše finaliste na putu do nagrade u ovom natjecanju. Međunarodni stručni žiri će se sastati 15.-17. 09. Da donese svoju finalnu odluku. Nadamo se da će se na pobjedničkim postoljima pronaći i radovi naših vrijednih učenika.
U nastavku donosimo radove iz BiH koji su ušli u finale ovog Međunarodnog natjecanja i za koje ujedno možete i glasati klikom na tipku ”Enjoy” u gornjem desnom kutu:
Kategorija Fotografija

  1. Andrea Cetina, Gimnazija ,,fra Grga Martić“ , Mostar – ”Crveno jezero” kod Dobrog sela u B&H”

Kategorija Video

  1. Isa Nino Ćorović, Benjamin Đozić, Lejs Buljugić i Faris Muzaferija, Osnovna škola,,Safvet-beg Bašagić”, Sarajevo – ”Zagađenje zraka u Sarajevu”

Kategorija Međunarodna suradnja

  1. Osnovna škola ”Fatima Gunić”, Sarajevo i Escola EB 2,3 Andre Soares – ”Air pollution is Sarajevo and Braga”
  2. Osnovna škola ”Fatima Gunić”, Sarajevo i Escola EB 2,3 Andre Soares – ” Managing waste and the future”

 
Program Eko-škole i međunarodno takmičenje Mladi Eko Reporteri organizira Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ sa info platformom Hoću.ba.  Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom i drugim partnerima poput Coca-Cole u BiH, Tretrapaku i Zeosu, Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje.
(hocu.ba)