Budi i ti dio 18. generacije obuke koja mijenja život!

Institut za razvoj mladih KULT jedna je od vodećih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini koja pune dvije decenije aktivno radi na unaprjeđenju položaja mladih, provodi različite inicijative usmjerene na poboljšanje položaja mladih i kreiranja društva u kojem mladi mogu da ostvare svoj puni potencijal. Na tom putu, Institut blisko sarađuje sa svim nivoima vlasti u BiH, drugim organizacijama civilnog društva, a sve to ne bi bilo moguće bez mladih koji daju pokretačku snagu Institutu. Institut kroz svoje programe i obuke mladima pruža priliku da grade svoje kapacitete kako bi bili spremni da aktivno učestvuju u donošenju odluka i da mijenjaju stvari na bolje u svojim društvenim zajednicama. Jedna od takvih obuka je i obuka Uči, misli i djeluj! – UMiD.

PITATE SE ŠTA JE UMID?

Jednostavno rečeno – obuka koja mijenja život. Sa ovom rečenicom su saglasni i često je ponavljaju mnogi koji su do sada prošli obuku koja se kontinuirano održava kroz 17 generacija. UMiD je inkubator mladih lidera koji su aktivni ili bi željeli biti aktivni u društvu. Obuka koja vam omogućava da postanete primjer i pokretačka snaga u zajednici i učestvujete u rješavanju konkretnih problema mladih. Pored ovog, omogućava vam da se pripremite i za vlastitu karijeru, steknete nove vještine, ali i da upoznate nove mlade ljude sa sličnim interesima i prijatelje za života. UMiD je mjesto gdje vaša kreativnost i ideje dolaze do izražaja!

KOME JE OBUKA NAMIJENJENA?

Svim motiviranim mladima, koji imaju želju da budu prepoznati u svojim zajednicama kao lideri koji osmišljavaju kreativna rješenja, predlažu i kreiraju aktivnosti u zajednicama sa ciljem stvaranja boljeg okruženja za život mladih. Ukoliko se pronalazite dok čitate ovo, i znate kako sa kreativnim idejama odgovoriti na potrebe i  probleme mladih, a osoba ste u dobi od 18-30 godina ovo je poziv za vas.

RAZLOZI ZAŠTO UMiD MIJENJA ŽIVOT

Kroz jednu godinu UMiD pruža priliku da mladi uče i teoretski i praktično bez obzira imaju li liderskog iskustva ili ne. Tokom obuke polaznici stječu samopouzdanje, uočavaju svoje sposobnosti i potencijale, uče kako raditi u timu, praktično doživljavaju solidarnost, kreativnost, sposobnost komuniciranja, te razvijaju osjećaj za odgovornost u odnosu na društvo. Osim toga, kroz obuku se uči argumentovano diskutirati, nalaziti i koristiti informacije i materijale koji su potrebni, te razvijaju vještine koje mladima pomažu da budu konkurentniji na tržištu rada. To mladima omogućava da se kasnije lakše snađu u poslovnom svijetu i naprave uspješnu karijeru. Na društvenom planu obuka utječe na to da se mladi više angažiraju i smisleno provode svoje slobodno vrijeme, a svoje znanje i iskustvo prenose na druge mlade. Kroz cijelu obuku mladi uče i stječu iskustva prije svega o tome šta znači biti odogovran građanin i kako sebe i druge uključiti u društvene procese. O broju novih poznanstava i prijateljstva koje mladi ostvare kroz obuku ne moramo posebno ni govoriti.

MODULI I TERMINI ODRŽAVANJA UMiD OBUKE

 • Timski rad i liderstvo 23 – 25. februar 2023. g.
 • Građanski aktivizam i volontiranje 16 – 18. mart 2023. g.
 • Pisanje i provođenje projekata 27 – 29. april 2023. g.
 • Politike prema mladima 18 – 20. maj 2023. g.
 • Javno zagovaranje i lobiranje 8 – 10. jun 2023. g.
 • Komunikacija i odnosi s javnostima 6 – 8. jul 2023. g.
 • Ljetna škola (samoosnaživanje, ljudska prava i rješavanje konflikata) 4 – 12. avgust 2023. g.
 • Traženje posla 21 – 23. septembar 2023. g.

Moduli će se održavati jednom mjesečno, počevši od februara 2023. godine i bit će organizirani tokom četvrtka, petka i subote. Tokom ljeta održat će se i ljetna škola. Termini navedeni u javnom pozivu nisu konačni, Institut zadržava pravo izmjene u terminima modula, o čemu će odabrani polaznici biti pravovremeno obavješteni.

LIDERSTVO U PRAKSI

Tokom obuke mladi će imati priliku da Uče o njima važnim temama, a obuka će  potaknuti da Misle o sebi, vršnjacima, zajednici, liderstvu i građanskom aktivizmu kao alatu za promjene. Kako znanja stečena tokom obuke ne bi ostala samo na nivou teorije, imat će priliku da ih praktično primijene i da Djeluju u svojoj lokalnoj zajednici za bolji položaj mladih. Provedbom lokalne građanske inicijative (LGI) uz mentorstvo iz Instituta, mladi će pokrenuti promjene u zajednicama u cijeloj BiH. Lokalnu građansku inicijativu mladi smišljaju zajedno sa vršnjacima iz zajednice, a cjelokupan proces provođenja će savjetodavno i finansijski podržati Institut.

GDJE SE UMiD DEŠAVA?

Naša druženja odvijat će se u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA, a tokom obuke ćemo posjetiti i nekoliko drugih zanimljivih lokacija.

TROŠKOVI?

Ako ste čitanjem ovog poziva pronašli sebe i na korak ste do prijave, ali niste sigurni ko će to sve platiti, molimo vas da se ne brinete za to! Institut snosi troškove prijevoza, smještaja, hrane i materijala koje koristiš tokom obuke UMiD.

KAKO SE PRIJAVITI?

Vrlo jednostavno!

Ukoliko ste zainteresirani za učešće u UMiD obuci, ispunjavate navedene kriterije, želite da se pokrenete i mijenjate stvari u svojoj zajednici, a imate ideju i kako to uraditi, potrebno je da snimite video koji će odgovoriti na pitanje Kako je mogu biti heroj u očima mladih iz zajednice?

Razmislite o konkretnim problemima i izazovima sa kojima se susreću mladi u vašoj zajednici. Kada prepoznate najvažnije probleme i potrebe, osmislite kako bi mogli da ih riješite i ispričajte nam to u formatu videa. Video ne treba biti duži od 3 minute. Također, video možete kreirati i objaviti na jednoj od društvenih mreža (TikTok, Instagram, Facebook, Youtube…) i proslijediti nam link.

Ukoliko smatrate da ćete se bolje izraziti tekstom ili nekom drugom formom, budite slobodni to učiniti. Tekst ne treba biti duži od jedne stranice  A4 formata u fontu Times New Roman, veličina 11.

Za obuku se prijavljujete putem elektronskog prijavnog obrasca koji se nalazi OVDJE u okviru kojeg ćete nam dostaviti i vaš rad (video, tekst…) na zadanu temu. U obrascu je potrebno da navedete i dvije preporuke osoba koje bismo mogli kontaktirati (ime, prezime, pozicija i kontakt).

Prijaviti se možete do nedjelje, 29.01.2023. godine do 23.59 sati.

Ako vam sve ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito i voljeli bi da čujete iskustva drugih mladih koji su prošli UMiD obuku, možete to uraditi na OVOM linku.

Ako vam sve ovo zvuči previše dobro, ali nije u potpunosti jasno i imate pitanja, dođite na našu online info sesiju i saznajte sve što vas zanima. Online info sesija održat će se u ponedjeljak, 16.01.2023. godine u 17 sati, a registrovati se možeš na OVOM linku.

Info sesije ćemo održati uživo u:

 • Tesliću 17.1.2023. za mlade dobojske regije
 • Lukavcu i Kalesiji 18.1.2023. za mlade s područja Tuzlanskog kantona
 • Palama 20.1.2023. za mlade s područja Istočnog Sarajeva
 • Brčko distriktu 27.1.2023. za mlade s područja Semberije i Posavine

Registracija za info sesije uživo je dostupna OVDJE

Dodatne informacije o UMiD obuci i Javnom pozivu za učešće u obuci možete dobiti i putem emaila anel.hotic@kultbih.org ili broja telefona 033 778 765.

studomat.ba

 

 

Posljednji postovi