Četvero mladih poduzetnika dobilo poticaj za biznis ideju

Caritas Bosne i Hercegovine u okviru programa YourJob, dodijelio je poticaje za mlade poduzetnike u iznosu od 34.000 KM, na ceremoniji potpisivanja ugovora koja je održana u Sarajevu, 21. 12. 2020. godine.

Četvero mladih poduzetnika dobilo poticaj za biznis ideju

U okviru projektnih aktivnosti inkubatora poslovnih ideja i financijske potpore za pokretanje poduzeća 18 mladih je sudjelovalo na boot campu u srpnju 2020. godine, na kojem su naučili kako svoju biznis ideju pretočiti u biznis plan. Deset je mladih apliciralo za financijsku potporu za biznis plan, dok je stručna komisija odobrila poticaj za četvero mladih poduzetnika.
Na ceremoniji potpisivanja ugovora mladi poduzetnici predstavili su svoje ideje i planove na osnovu kojih su dobili priliku ideju pretvoriti u realnost.
Jelena Jočić, iz Banja Luke predstavila je biznis ideju „Računovodstvena agencija i agencija za savjetovanje“. Po struci je ovlašteni računovođa i diplomirani ekonomista sa šestogodišnjim iskustvom, i sada je spremna pokrenuti vlastiti biznis. U okviru projekta je dobila pored financijske i savjetodavnu pomoć koja će joj omogućiti bolje pozicioniranje na tržištu.
Ivan Kanjski, je povratnik iz Prnjavora koje je predstavio biznis „Izrada eko košarica za toalet“ čiji je prototip razvio i projekt će mu omogućiti masovnu proizvodnju ekološkog proizvoda.
Ante Lasić, Široki Brijeg – predstavio je svoj biznis „Stolarska radionica, proizvodnja stolarije i namještaja po mjeri“.  On se bavi stolarskim zanatom već sedam godina i sada bi proširio postojeću radionicu.
Ivan Musa, iz Mostara predstavio je biznis „Tvrtka za vodoinstalacije i centralno grijanje“, zanat koji je izvježbao kroz ranije godine, radeći kod drugih poslodavaca. Od sredstava će nabaviti nove mašine i zaposliti jednu osobu, kojoj će dati mogućnost zapošljavanja i napredovanja, a time i povećati svoju konkurentnost na tržištu rada.
U okviru programa YourJob biti će organizirana još dva bootcampa, te će i drugi mladi imati priliku za kandidiranje svojih poslovnih ideja. U budžetu programa planirano je podijeliti 23 granta u iznosu od oko 232.000,00 KM.

Trogodišnji regionalni program YourJob provodi mreža Caritasa u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji u 14 gradova/općina, a ima za cilj osnaživanje mladih pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. U Bosni i Hercegovini program provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje –Mrkan i Caritasa biskupije Banja Luka, uz financijsku potporu Caritasa Austrije, Austrijske razvojne Agencije, Fondacije Medicor i Renovabisa.

Ovom prigodom sudionicima se obratila i gđa. Nicole Hardwick, zamjenica veleposlanice Republike Austrije u BiH, te čestitala pobjednicima natječaja te istaknula posvećenost Republike Austrije daljnjoj potpori osnaživanju mladih u Bosni i Hercegovini.

Miroslav Valenta, voditelj programa YourJob pri Caritasu BiH predstavio je dosadašnje uspjehe: „Programom YourJob u BiH je potpomognuto više od 900 mladih osoba kroz projektne aktivnosti, poput pripravničkog programa za 92 mlade osobe, obuke za stjecanje vještina ili profesionalnih znanja završilo je 457 mladih, 22 mlade osobe su započele proces samozapošljavanja, 25 osoba je pronašlo stalno zaposlenje, 189 potencijalnih poslodavaca je spremno zaposliti mlade, a 94,5% mladih je izjavilo da su motiviraniji i bolje pripremljeni za traženje posla. U BiH otvorena su tri savjetovališta za zapošljavanje mladih – Banja Luka, Čapljina i Mostar, u kojima radi 6 savjetnica za zapošljavanje mladih. Savjetnice zajedno s mladima rade na jačanju kompetencija, pronalaze potrebne obuke i/ili poslodavce, prate jačanje kompetencija mladih osoba. Ovim programom je planirano osigurati 22 granta za mlade poduzetnike čime se potiče zapošljavanje i samo zapošljavanje mladih osoba.“
Mladi od 15 do 30 godina iz regije Banja Luke, Čapljina i Mostara mogu se informirati kako se uključiti u aktivnosti YourJob programa putem socijalnih mreža Facebook i Instagram YourJobBiH, putem emaila yourjob.bih@caritas.ba i u savjetovalištima za zapošljavanje mladih.
Za više informacija o programu YourJob možete kontaktirati voditelja programa pri Caritasu BiH Miroslava Valentu na email yourjob.bih@caritas.ba ili telefon 063690464. (caritas.ba)

(hocu.ba)