Da li ste se ikada zapitali kakav zvuk ima Mars? Upravo ovakav!

Prošle nedelje NASA je podelila prvu ikada sliku u boji ove planete, koju je snimio Ingenuity helikopter. Sada je stigla na red druga jednako revolucionarna vest a to je prvi audio zapis sa iste eskpedicije koji beleži zvuk marsovske atmosfere, i okej, helikoptera koji sve to snima.

Mikrofon na roveru koji je poslat na Mars prošle godine, a koji je sleteo u februaru ove, zabeležio je prvi zvuk koji ne dolazi samo od letelice, već i sa površine planete.

U videu i snimku koji je objavila NASA, fanovi kosmičkih otkrivanja mogu da čuju vetar koji duva preko kratera Jezero, pre nego što se čuje zvuk same letelice.
Prvobitno, nije bilo baš sasvim izvesno da li će mikrofon “pokupiti” bilo koji zvuk ali je uspeo da zabeleži ambijentalni šum i ostale zvučne više efekte nego sam zvuk iz Marsovske tanke atmosfere.

“Ovo je prilično veliko i dobro iznenađenje.” rekao je David Mimoun, profesor na institutu Supérieur de l’Aéronautique et de l’Espace u Tuluzu.

Ovo možda ne zvuči kao neka revolucija, ali kako naučnici kažu “ovaj snimak je rudnik zlata za buduće razumevanje atmosfere na Marsu”. Donosi novu dimenziju istraživanjima, i sada možemo da čujemo kako se mašina ponaša na drugoj planeti, kako ta planeta zvuči i da bolje razumemo sve što tek treba da se istraži a toga je mnogo.
Zato zgrabite slušalice i slušajte kosmički šum Ingenuity helikoptera koji se uputio južno u istraživanje nove zone Crvene planete.
Zvuči veoma etheral što bi rekla Grimes, i sigurni smo da će se pre ili kasnije ovaj zvuk naći u nekoj njenoj novoj pesmi.
Zvuk poslušajte na ovom linku!
(lolamagazin.com)