Voli li me moja mačka? 10 znakova koji to dokazuju

Zbog svoje uglavnom promjenjive i tajanstvene prirode mačke ponekad pokazuju kako svog vlasnika vole više, a nekad manje. Ponekad mu to pokazuju i na suptilniji način nego što to pokazuju psi. Unatoč tome, iskusni poznavatelji mačaka mogu jasno prepoznati njihove znakove ljubavi. Što više vjerujete svojim instinktima, kao što to radi i vaša mačka, vidjet ćete i osjetiti koliko vas vaša draga mačka voli.


Odgovor na pitanje „Voli li me moja mačka?” je gotovo identično odgovoru na pitanje, je li vaša mačka sretna. Ako postignete to da se vaša draga mačka osjeća sretno u vašoj blizini, to je gotovo sinonim za ljubav. Čak i u vašoj odsutnosti mačka može biti sretna, ako je uvjerena u to da ćete se vratiti. Povjerenje je, također, znak ljubavi slično kao što je to slučaj kod pasa.
Mačka namiguje s oba oka
Vaša draga maca vam trepće s oba oka. To je isto kao da vam je dala poljubac, ali očima i znači isto što i “Volim te”. Kada vašoj mački želite pokloniti osmijeh na mačjem jeziku, također joj trepnite s oba oka. Vaša mačka će to razumjeti.

Donosi vam poklone
Naravno da vam neće staviti željene cipele pred vrata, nego nešto što dolazi od srca i istovremeno pokazuje kako je vaš dragi mačak ili mačka dobar lovac. Tako vam ona s ljubavlju pokazuje što vam može ponuditi. Čak ako pogled na mrtvu pticu ili ubijenog miša u vama ne stvara istu radost kao najnoviji par dizajnerskih cipela, unatoč tome biste trebali znati cijeniti njen poklon.
Mačka je komunikativna
Iako glasanje može izražavati probleme u ponašanju, bol, napetost, stres i oboljenja (gluhoća, senilnost, demencija, poremećaji štitnjače, poremećaji središnjeg živčanog sustava, visok krvni tlak i slično), mijaukanje je dio normalnog spektra ponašanja kod mačaka. To je pozitivni pokazatelj da je mačka dobro i da ju njen vlasnik jako cijeni. Uvijek obratite pažnju na okolnosti i razvijte osjećaj senzibilnosti za stanje vašeg najdražeg kućnog ljubimca. Također treba imati na umu da su neke pasmine posebno komunikativne. U tom slučaju komunikativnost smijete poticati pozitivnim reakcijama s vaše strane. Ako ste u nedoumici, trebate pitati vašeg pouzdanog veterinara da li komunikacijska sposobnost vaše mačke ima pozitivnu ili negativnu pozadinu.

Spava u vašoj blizini
Ako vaša mačka kao mjesto za svoj drijemež ne odabire za to predviđeno mjesto u košari za mačke, nego legne na pisaći stol ili vas želi uvjeriti da posao ostane posao i da legnete s njom na kauč ili u krevet, možete tada biti sigurni da vas mačka voli. Ona to pokazuje time što želi biti u vašoj blizini.
Pokazuje vam svoj trbuščić
Kao i pas, mačka pokazuje svoju ranjivost i obrambenost, kada okrene svoj trbuh prema vama. Tako vam, između ostalog, pokazuje da vam u potpunosti vjeruje. A, povjerenje je usko povezano s ljubavlju.

Trlja glavu o vas
Ako se vaša mačka trlja glavu o vas ili vas mazi svojim nosom po tijelu ili ramenima, prsima ili bedrima ona na taj način želi prenijeti svoj miris na vas, tako da se vaši pojedinačni tjelesni mirisi pomiješaju. Pri tome se radi o određenom teritorijalnom ponašanju. Mačka ili mačak želi da vi mirisom signalizirate ostalim mačkama: već imate svoju mačku i ona stoji vjerno uz vas. Time vaša mačka govori vama i vanjskom svijetu: “Moj, a ne tvoj!”
Liže vas svojim jezikom
Kada vaša draga mačka pred vama njeguje svoje krzno, time vam jasno pokazuje da vas vidi kao dio svoje obitelji. U isto vrijeme vam poručuje da joj se jako sviđate. Baš kao što mačke pokazuju ljubav jedne drugima tako što im lizanjem njeguju krzno. Majke mačke jačaju vezu s mačićima tako što im njeguju krzno. Ako vam vaš ljubimac pokazuje ovakvo ponašanje, možete se osjećati sretno i počašćeno.

Njen rep je u obliku upitnika
Kada je rep mačke u obliku upitnika on poručuje “Volim te!”. Također, ako se repić nalazi u uspravnom položaju, to ukazuje na ljubav i povjerenje.
Mačke vas gnječe po tijelu
To gnječenje potječe iz vremena kada je vaša mačka bila mačić i kada je na taj način željela stimulirati protok mlijeka kod svoje majke. Ako je vaša mačka u poodmakloj dobi, gnječenje ukazuje na apsolutno zadovoljstvo, radost i veliko poštovanje prema vama. To čini gnječenje jednim od najvećih dokaza ljubavi, koji vam vaša mačka može dati.

Mazi vas po nogama
Kada se vaša mačka ne može odvojiti od vaših nogu, to ukazuje na činjenicu da ili imate osobito lijepe noge ili da vas mačka voli i želi da to znate (ili oboje). Gladiti noge znači na mačjem jeziku “Ja sam tvoj, a ti si moj”.
Želimo da uvijek pokazujete ljubav jedno drugome, te da provedete vrijeme puno ljubavi s vašim omiljenim krznenim, četveronožnim ljubimcem!
 
Izvor:zooplus.hr