Da li ti je mama rekla da čipkaste tange pozivaju na silovanje?

Jedan muškarac je silovao jednu ženu jer je nosila kratku suknju. Jedan muškarac je silovao jednu ženu jer je nosila dekoltiranu majicu.

Jedan muškarac je silovao jednu ženu jer je nosila uske farmerice.

Jedan muškarac je silovao jednu ženu jer je nosila čipkaste tange.

Mama, do kad ću živjeti u strahu jer želim obući haljinu i čipkaste tange?

 Picture: roga muffin/Flickr

Prije nekoliko dana jedan muškarac je oslobođen optužbe za silovanje sedamnaestogodišnjakinje. Oslobođen je nakon što je odvjetnica pokazala donje rublje žrtve- čipkaste tange, što je sud prihvatio kao dokaz da je spolni odnos bio dobrovoljan  LINK.

Šokantno i problematično je opravdavanje čina silovanja komadom tkanine, donjim rubljem, odjećom. Da stvar bude gora, to je učinila žena, odvjetnica optuženika i time krivicu prebacila na žrtvu. A gore od toga je to što će ona i svoju kćerku naučiti da čipkaste tange znače pristanak, a njena kćerka svoju kćerku i tako dalje, u nedogled.

Ovakvo opravdanje za čin silovanja samo podilazi već ustaljenim stavovima o ženi kao krivcu, osobito na Balkanu gdje vlada ona neprevaziđena: Sama je tražila, što se sad buni!

Plašim se obući najdražu haljinu. Možda je prekratka. Plašim se izaći iz kuće i prošetati se u dekoltiranoj majici i uskim farmericama. Plašim se obući čipkaste tange jer mi je mama rekla da one pozivaju na silovanje. Odvjetnica i sud su potvrdili. Plašim se da će se eho mog NE odbiti kao DA u glavi jednog muškarca. Plašim se biti ženom.

Plašim se jer mi mama, tetka, strina, prijateljica kažu: Šta će ti haljina?! Što su ti farmerice tako uske?! Što ti je suknja tako kratka?! Koliko puta si ti prevrnula očima na ovakva pitanja?

Plašim se jer me društvo iz dana u dan uči da sam ja kriva. Opravdavaju se postupci bolesnika podjednako bolesnim argumentima.

Zar nemam pravo izbora?! Zar ne smijem obući ono što želim?! Zar je to zaista pristanak i odobravanje?!

Autor: Dženedina Mušanović

PREUZETO SA: http://www.frontal.ba/novost/94485/-da-li-ti-je-mama-rekla-da-cipkaste-tange-pozivaju-na-silovanje