Demofest nagrađuje mlade kreativce

Demofest poziva sve kreativce iz regije mlađe od 35 godina da se prijave na konkurs za najbolji plakat „Goran V. Janković“ na temu Demofest festivala.

 

Poznato je da Demofest godinama važi za jedan od najboljih demo festivala, koji okuplja mlade, talentovane bendove, pružajući im šansu da se predstave rame uz rame sa najvećim svjetskim i regionalnim muzičkim zvijezdama.

 

Takođe, ovaj festival je pored muzičkog dijela uvijek pratio i jedinstven vizuelni identitet te je svako novo izdanje bila prilika i izazov da se Demofest priča grafički prikaže na nov i originalan način.

 

Stoga, ove godine Demofest raspisuje konkurs za najbolji plakat koji nosi ime po Goranu V. Jankoviću, osnivaču agencije Aquarius, koja je inače i organizator festivala.

 

Stručni žiri u sastavu:

 

Prof. dr Mladen Miljanović (Akademija umjetnosti – UNIBL, smjer intermedijalne umjetnosti),

Prof. mr. Bojan Hadžihalilović (Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, odsjek grafički dizajn),

Ma. docent Vladimir Klepić (Akademija umjetnosti – UNIBL, smjer grafički dizajn),

Dejan Šijuk (kreativni direktor – Aquarius)

Aleksandar Živanić (kreativni direktor – Aquarius)

izdvojiće najbolje radove i dodijeliti tri nagrade u sljedećim iznosima:

  • nagrada 2000 KM (1000 €)
  • nagrada 1000 KM (500 €)
  • nagrada 500 KM (250 €)

 

Uputstvo za prijavu kao i uslove konkursa možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala, dok se prijave šalju isključivo putem mejl adrese konkurszaplakat@demofest.ba.

Dodjela nagrada će se održati na svečanom otvaranju izložbe najboljih plakata 19. 7. 2023. godine, u Domu omladine u Banjoj Luci.

 

Konkurs je otvoren od 7. 6. do 7. 7. 2023. godine.

 

Demofest o Goranu V. Jankoviću:

Goran, koji nas je prerano napustio, je bio slikar, dizajner, doktor ekonomije, profesor i osnivač odsjeka za grafički dizajn na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. O važnosti njegovog doprinosa govori činjenica da je Akademija odlučila da svoju godišnju nagradu za najboljeg mladog dizajnera nazove upravo po njemu.

Pored svih dostignuća u svom životu, Goran je bio i pionir advertajzinga na ovim prostorima. Kao jedan od osnivača agencije Aquarius, pomogao je da ova agencija stasa u jednu od najvećih kreativnih kompanija na regionalnom tržištu.

U to ime, kako bi pokazali zahvalnost za njegov doprinos kreativnoj industriji, nagrada konkursa za najbolji plakat nazvana je upravo po njemu.

 

Preuzeto sa: mladibl.com

 

“Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“