Dodik u Istočnom Sarajevu gradi ljepšu i stariju zgradu Predsjedništva BiH #SJAŠITE

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, izjavio je da više ne želi davati izjave ispred zgrade Predsjedništva u Sarajevu. Pokrenuo je projekat kako bi napravio sebi ambijent u Istočnom Sarajevu, gdje će ubuduće imati medijske nastupe.
Dodik recognises the realities and constraints of building a stable Bosnia | Eupoliticalreport
“Jednostavno se u kadru osjeti miris tog zraka i žubor vode koja je autentična za Sarajevo, a zbog koje se meni diže kosa na glavi. Želim da i Srbi imaju zgradu Predsjedništva u BiH, jer smo mi jedan od konstitutivnih naroda. Imamo pravo na svoju zgradu Predsjedništva u Republici Srpskoj i to nam niko ne može osporiti. Pokrenuo sam već inicijativu da dobijem finansije za realizaciju ovog projekta. Mislim da neće biti problema oko toga”, rekao je Dodik.
Izgradnja zgrade će koštati sitnih 14 miliona KM, koje će finansirati oba bosanskohercegovačka entiteta.
“Tražio sam od Federacije Bosne i Hercegovine da doniraju polovinu sredstava, ako već prosipaju tu priču da nas priznaju i da žele da ostanemo u BiH. Eto fino prilike da to dokažete, a Srbi imaju pravo na zgradu koju mogu doživljavati kao svoju. Srbi se u ovoj građevini osjećaju strancima. Mi imamo pravo na to! Ja ću da napravim ljepše i starije Predsjedništvo BiH u Istočnom Sarajevu i tu nema rasprave”, kategorično je dodao Dodik.
Dragan Čović je podržao ovaj prijedlog i dodao da bi i Hrvati trebali dobiti svoju zgradu Predsjedništva u Mostaru, kako bi se dokazala želja od strane Bošnjaka da uvažavaju tuđu konstitutivnost.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.