Dodjela grantova za istraživačke novinare

Grantovi će biti dodijeljeni za izvještavanje o kriminalu iz oblasti okoliša.
Dodijeljene nagrade EU za istraživačko novinarstvo / Bljesak.info | BH  Internet magazin
Komunikacijski centar za zaštitu okoliša iz Norveške GRID-Arendal poziva istraživačke novinare širom svijeta da se prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za izvještavanje o kriminalu iz oblasti okoliša zemalja u razvoju.
Ukupno će biti dodijeljena četiri granta i to u iznosu od 25.000 norveških kruna, što je skoro 2.300 eura po grantu.
Svi zainteresovani novinari koji imaju iskustva u istraživačkom novinarstvu svoje prijave trebaju poslati na engleskom jeziku.
Dodjela bespovratnih sredstava namjenjena je za priče koje mogu biti objavljene na raznim medijskim platformama, uključujući štampana, audio, video i multimedijalna izdanja.
Zbog pandemije koronavirusa neće biti finansirani projekti za priče koje uključuju putovanja u izolovana ili ranjiva područja. Organizatori će pružiti podršku za istraživačko izvještavanje koje uključuje malo ili nikako putovanja.
Rok za prijavu je 22.1.2021. 
Dobitnicima grantova će polovina bespovratnih sredstava biti dodijeljena nakon potpisiavanja ugovora, dok će drugi dio biti dodijeljen kada priča bude spremna za objavu ili emitovanje. Rok za završetak priče je šest mjeseci od potpisavanja ugovora.
Više informacija o načinu prijave dostupno je ovdje.
(media.ba)