Dokumentarac “Zašto mama vazda plače” Mostarke Karmen Obrdalj osvojio Grand Prix u Karlovcu

Dokumentarni film “Zašto mama vazda plače?” Mostarke Karmen Obrdalj (21), osvojio je Grand Prix na “FUSE – Film Under Severe Experiment festivalu” u Karlovcu, u Republici Hrvatskoj.
Karmen Obrdalj Archives - Citizens Against TerrorismOvo je peta po redu nagrada za navedeni film Karmen Obrdalj, studentice filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.
– Mojim saradnicima i meni iznimna je čast primiti Grand Prix na “FUSE – Film Under Severe Experiment festivalu” u Karlovcu. Vrlo smo zahvalni i daje nam vjetar u leđa za sve buduće kao i za projekte na kojima već radimo – izjavila je Obrdalj, dodajući kako su trenutno u postprodukciji kratkometražnog igranog filma.
Film “Zašto mama vazda plače?” prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu – zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva – Pustograd prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja.
Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo.
Ena i njena majka ostaju izgubljene same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovina mrtva ili živa.
Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putevima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama, prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom. Ovo je peta nagrada za film.
“FUSE – Film Under Severe Experiment”, međunarodni je filmski festival eksperimentalnog i takozvanog hibridnog filma.
Festival je namijenjen mladim autorima u natjecateljskom programu od 18 do 29 godina s fokusom na studentski film. Organizator festivala bio je Kinoklub Karlovac, a održavao se od 2. do 4. oktobra na Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu.
Ove godine na festival su pristigla 273 filma iz cijelog svijeta, od čega je za takmičarski program odabrano njih devetnaest.
(faktor.ba)