Edukativni program “Slobodni glasovi” 2020: Trening i plaćena novinarska praksa

Mediacentar Sarajevo i Albany Associates pozivaju studente i studentice završnih godina žurnalistike i komunikologije iz BiH, kao i mlade novinare i novinarke sa ne više od tri godine radnog iskustva, da se prijave na edukativni program o digitalnoj medijskoj produkciji „Slobodni glasovi“.
Trening Bosnia and Herzegovina
Foto: Slobodni glasovi
Koliko traje program?
Program će se održati u periodu od 1. decembra do 25. decembra 2020. godine.
Uvodni trening traje pet dana, od 1. decembra do 5. decembra 2020. Trening će se održati u Sarajevu. Praksa na partnerskim medijima – Oslobođenje (Sarajevo), BIRN (Sarajevo), Nezavisne novine (Banja Luka), eTrafika (Banja Luka) i RTV Slon (Tuzla) traje ukupno tri sedmice, od 7. do 25. decembra 2020.
Prisustvo na svim fazama programa (trening i praksa) je obavezno. Program će se održati u skladu sa epidemiološkim mjerama i preporukama.
O programu
Trening
Trening obuhvata sljedeće module: pregled bh. medijske scene; osnove medijskog izvještavanja; pretraga podataka online i fact checking; fake news i dezinformacije; digitalna fotoprodukcija, multimedijska produkcija.
Trenerski tim se sastoji od iskusnih novinara, urednika i drugih medijskih eksperata. Metodologija treninga je interaktivna i praktična, kako bi se učesnici što bolje pripremili za praksu u partnerskim medijima.
Prisustvo svim danima treninga (1.12. – 5. 12. 2020.) je obavezno. 
Praksa
Partnerski mediji na programu su:
– Oslobođenje (https://www.oslobodjenje.ba/) – polaznici će tokom prakse boraviti u Sarajevu
– Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) (https://detektor.ba/) – polaznici će tokom prakse boraviti u Sarajevu
– Nezavisne novine (www.nezavisne.com) – polaznici će tokom prakse boraviti u Banjoj Luci
– eTrafika (https://www.etrafika.net/) – polaznici će tokom prakse boraviti u Banjoj Luci
– RTV Slon (www.rtvslon.ba) – polaznici će tokom prakse boraviti u Tuzli
Na svakom od partnerskih medija, polaznici će u saradnji sa mentorima iz redakcije u kojoj se obavlja praksa, raditi na definisanju i realizaciji svojih novinarskih zadataka.
Praksa traje tri sedmice (7.12. – 25.12.2020.) i prisustvo na njoj je obavezno tokom cijelog perioda.
Stipendija
Za svakog polaznika programa predviđena je stipendija u iznosu od 1000 KM bruto kojom će polaznici pokriti troškove života, smještaja i prijevoza tokom trajanja programa. Smještaj tokom petodnevnog treninga u Sarajevu obezbijedit će organizator, dok će se polaznici sami pobrinuti za pronalazak smještaja u gradu u kojem će obavljati trosedmičnu praksu. S obzirom na to da će većina polaznika praksu obavljati van svog mjesta boravka, pozivamo da se prijave oni polaznici koji su spremni tokom trajanja programa boraviti u drugim gradovima.
Ko se može prijaviti i kako?
Pravo učestvovanja imaju studenti i studentice završnih godina novinarstva i komunikologije iz BiH, kao i mladi bh. novinari i novinarke sa ne više od tri godine radnog iskustva.
Neophodno je da: imate dobro znanje engleskog jezika; poznajete osnove multimedijalne produkcije; da ste kompjuterski pismeni.
Da biste se prijavili, potrebno je da pošaljete:
• Ukoliko ste student/ica – uvjerenje da ste student/ica odsjeka za novinarstvo/komunikologiju na nekom od fakulteta u BiH (završna godina BA, ili I i II godina MA programa) ili kopija indeksa
• Popunjen aplikacioni formular, koji možete preuzeti ovdje.
• Motivaciono pismo do 300 riječi.
Prijave možete slati na e-mail: anida@media.ba, do 22. novembra 2020. godine.
Prijave koje stignu nakon navedenog roka, ili budu nepotpune, neće biti uzete u razmatranje. Ukoliko imate dodatna pitanja možete ih poslati na gore navedeni e-mail.
Sretno!
(media.ba)