Edukativni program „Slobodni glasovi” 2023: Trening i plaćena novinarska praksa

Mediacentar Sarajevo poziva studente i studentice žurnalistike i komunikologije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci da se prijave na edukativni program o odgovornom izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju „Slobodni glasovi“. 

Ovaj program se realizuje kroz zajedničku saradnju UN Women ureda u BiH, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Mediacentra Sarajevo, uz podršku Švedske.

Trajanje programa 

Program će biti održan u periodu od 2. augusta 2023. do 27. augusta 2023. godine.

Uvodni trening traje četiri dana, od 2. do 5. augusta 2023. godine. Trening će biti održan u Sarajevu. Praksa na partnerskim medijima – Bljesak.info (Mostar), N1 (Sarajevo), Nova BH (Sarajevo), Nezavisne novine (Banja Luka), RTV Slon (Tuzla) traje ukupno tri sedmice, 7-27. augusta 2023. godine u redakcijama.

Prisustvo na svim fazama programa (trening i praksa) je obavezno.

O programu: 

Trening obuhvata opće i tematski usmjerene module kao što su: pregled bh. medijske scene sa fokusom na izvještavanje o nasilju nad ženama i rodno zasnovanom nasilju; osnove medijskog izvještavanja; specifičnosti izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju; multimedijska produkcija sa fokusom na prikazivanje problema na adekvatan način uz izbjegavanje stereotipa; vizualizacija statističkih i drugih podataka; etičke smjernice u izvještavanju o nasilju nad ženama; nedovoljno istražene teme o rodno zasnovanom nasilju.

Trenerski tim se sastoji od iskusnih novinara i novinarki i drugih medijskih eksperata i ekspertica. Metodologija treninga je interaktivna i praktična, kako bi se učesnici što bolje pripremili za praksu u partnerskim medijima.

Stipendija

Za svakog polaznika/cu programa predviđena je stipendija u iznosu od 1.170 KM bruto kojom će polaznici pokriti troškove života, smještaja i prijevoza tokom trajanja programa.

Smještaj tokom treninga u Sarajevu obezbijedit će Mediacentar Sarajevo, dok će se polaznici sami pobrinuti za pronalazak smještaja u gradu u kojem će obavljati trosedmičnu praksu.

Ko se može prijaviti i kako?

Pravo učestvovanja imaju studenti i studentice novinarstva i komunikologije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Poželjno je da poznajete osnove medijskog izvještavanja i multimedijalne produkcije.

Da biste se prijavili, potrebno je da pošaljete:

• Uvjerenje da ste student/ica odsjeka za novinarstvo ili komunikologiju na jednom od dva ciljana fakulteta u BiH ili kopiju stranice indeksa sa vašim podacima i informacijama o studiju.

• Popunjen aplikacioni formular, koji možete preuzeti ovdje.

Motivaciono pismo do 300 riječi (molimo da se u motivacionom pismu osvrnete na temu ovogodišnjih Slobodnih glasova i kako vidite ulogu medija u izvještavanju o društvenom problemu kao što je nasilje nad ženama. Molimo vas i da navedete vaša očekivanja od programa treninga i prakse u medijima).

Prijave sa naznakom (subject e-maila) „Slobodni glasovi 2023“ možete slati na e-mail: prijave@media.ba, do 20. jula 2023. godine do ponoći. Prijave koje stignu nakon navedenog roka, ili budu nepotpune, neće biti uzete u razmatranje.

Za sve zainteresirane učesnike i učesnice programa, 10.7. u 14 sati bit će organizovana info sesija, na koju se možete registrovati ovdje.

Ukoliko imate dodatna pitanja možete ih poslati na gore navedeni e-mail do 13. jula 2023. godine.

Sretno!

 

Preuzeto sa: hocu.ba

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“