Eko-šetnja: Koracima do zdravijeg načina života

Osnovni zadatak šetnje je da zbliži ljude i osigura kvalitetno slobodno vrijeme provedeno u šetnji, rekreaciji i skupljanju smeća na koje naiđu.

Druga sezona Eko-šetnje u Banjoj Luci simbolično je počela sa prvim znacima ljepšeg vremena. Prve volonterske eko-korake u sklopu ovog pokreta mladi su počeli da broje u julu prošle godine.
Prva Eko-šetnja održala se kao jedna od aktivnosti ekosfere, događaja koji je prošle godine bio posvećen podizanju svijesti o klimatskim promjenama. Podizanje svijesti o ovom rastućem problemu nastavljaju i ove godine, kupljenjem smeća na raznim lokacijama svog grada – za početak.
Osnivač ovog pokreta Miloš Kovačević kaže kako se ideja “izrodila spontano, na kafi sa nekoliko članova Cerebre” (omladinska organizacija).
“Imali smo plan da se makar jednom sedmično okupimo i prošetamo gradom, rekreacije radi. Kako smo tada izlazili iz prvog talasa pandemije i kako nam je bio potreban način za okupljanjem i druženjem, naravno na otvorenom i u prirodi, jer su dolazili ljepši dani. Shvatili smo da ovu namjeru možemo pretvoriti u koncept i svojevrsnu akciju ako joj damo ekološki karakter. Tako zamišljena ideja je čekala drugu kafu, na kojoj smo jednostavno odlučili da krenemo. I počeli smo, spontano, tiho i mirno i pretvorili se u brend koji ove godine tek treba da postane šire viđen i prepoznatljiv”, kazao je Kovačević.
Prošle godine napravili 650.000 eko koraka.

Eko-šetnja je, navodi, prije svega dobrovoljni i volonterski događaj, koji ima nekoliko karakteristika: socijalnu, ekološku, rekreativnu i aktivističku.
“Događaj se prethodno javno najavi, odredi se mjesto okupljanja, na kojem se svi okupljeni pozdrave, upoznaju, dobiju maske, rukavice, vreće, saopšti se kuda ćemo se kretati i slično. Osnovni zadatak šetnje je da zbliži ljude i osigura kvalitetno slobodno vrijeme provedeno u šetnji, rekreaciji i skupljanju smeća na koje se naiđe kako bismo istovremeno učinili i nešto korisno, ali i poslali jasnu poruku da kao društvo još uvijek ne vodimo računa o svojoj sredini i da je potreba šira akcija i svijest o tome koliko je važno pravilno odlaganje otpada.”
Više od 200 učesnika provelo je skoro 300 volonterskih sati na terenu.

Dodaje kako se šetnja završava osvježenjem i druženjem svih učesnika, gdje evidentiraju volonterske sate, korake, kilometre, broj vreća i litre prikupljenog smeća. Sve im to govori o značaju i važnosti samih šetnji.
“Prva sezona završena je sa impresivnim brojkama. Preko 100 učesnika i skoro 300 volonterskih sati na terenu. Ono što baca sjenu na ovaj podatak je to da smo prikupili 112 vreća smeća i blizu 4.500 litara otpada. Zajedno smo napravili oko 650.000 eko koraka, ili 450 kilometara hoda. Ovu, drugu sezonu dočekujemo ambicioznije i spremnije, već smo u pregovorima sa brojnim donatorima i planiramo da organizujemo duplo više akcija u sezoni koju ćemo zatvoriti u oktobru. Nadamo se da Eko-šetnja polako, ali sigurno korača putem svog cilja, da u teškim vremenima budemo jedni drugima prijatelji i ljudi, prepoznavši ono najbolje u nama i poklonivši dio sebe i svog slobodnog vremena prirodi čiji smo dio i kojoj toliko dugujemo”, govori Kovačević.
Ove godine planiraju šetati u više gradova.
Student Ekologije i zaštite životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci Miloš Rajak navodi da je sa oduševljenjem prihvatio da bude koordinator ove akcije.
Svjestan je da sama Eko-šetnja, kako kaže, neće postići ništa ako učesnicima i ostalima – kako mladima, tako i starijima – ne pobude potrebu da se svakodnevno osjećaju kao tokom njihovih Eko-šetnji.
Pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje mladih.

Smatra da su mladi svjesni da bacanjem smeća u rijeku mogu ugroziti živi svijet koju u njoj participira.
“Zadovoljstvo je biti dio grupe koja teži promjenama i iz čijeg djelovanja proizilazi jedna lijepa priča. Mogućnost da se svom gradu na neki način da doprinos pruža posebnu satisfakciju. A tu je i druženje, koje, propraćeno zanimljivim temama i smijehom, zaokružuju priču”, kazala je Ajder i dodala da jedva čeka da i ove godine bude dio ove nevjerovatne priče, jer je tokom šetnje upoznala nove prijatelje i nada se da će za to imati prilike i ove godine.
/balkans.aljazeera.net/