Ekološka sramota u Gornjem Moštru: Dječaci dovezli gomilu smeća i bacili ga u rijeku Bosnu

U četvrtak, tokom popodnevnih sati, u naselju Gornje Moštre zabilježena je prava mala ekološka katastrofa. Naime, kako su nam javili naši čitatelji iz ovog dijela Visokog, oni su nadležnim inspekcijskim službama prijavili dvojicu maloljetnika koji su dovezli punu prikolicu smeća i bacili ga u rijeku Bosnu.


“Riječ je o dječacima od 10 do 15 godina, koji su dovezli prikolicu i bacaju smeće u Bosnu. Kada smo ih fotografisali i rekli im da to ne čine, oni su rekli bit će još i nakon toga su dovezli još smeća”, kazala je građanka koja poslala informacije i fotografije medijima.

Ovaj neprimjereni čin svakako je za svaku osudu, ali nažalost moramo istaknuti da nije jedini te vrste u našem gradu, te da nije rijetkost da građani odlažu svoje smeće u riječne tokove, ali i na prostorima drugih prirodnih bogatstava. Nerijetko, riječ je i o animalnom otpadu koji može biti uzrok velike zaraze na širem području, na šta smo mnogo puta do sada upozoravali.

Nadamo se da će nadležne službe u ovom slučaju adekvatno reagirati, te da nećemo svjedočiti kulturi prešućivanja ozbiljnih incidenata koji ugrožavaju našu životnu sredinu.