Ekološka utrka – ‘Trči, recikliraj, uživaj’

Udruženje “Dečki u plavom” u saradnji sa KJKP “Rad” i O.Š “Grbavica 2” organizirat će u nedjelju, 8. novembra u Sarajevu neprofitabilnu ekološko-sportsku manifestaciju “Trči, uživaj, reckliraj”.
Utrka će biti održana na području Općine Novi Grad Sarajevo – servisna saobraćajnica kod Sarajevogasa u naselju Butile ukupne dužine 5.800m (1 krug).
U Sarajevu ekološka utrka ¨Trči, recikliraj, uživaj¨ | PrveNovine
Radi se o projektu kojim se želi ukazati na ekološke probleme u bh. društvu, s akcentom na promjenu ponašanja kad je u pitanju reciklaža, potreba za recikliranjem, kao i mogućnosti zaštite okoliša putem recikliranja.
Udruženje ima iskustvo u organizaciji utrka, a do sada je upješno u Sarajevu organizirali zimski maraton (Unusual Marathon), ljetni maraton (Two cities marathon) koji je bio i državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u maratonu, saopćeno je iz Udruženja “Dečki u plavom”.
U Udruženju smatraju da će ova utrka doprinijeti intenzivnijoj i široj promociji Sarajeva, a time promovirati i zdrave životne navike i sport.
Sudjelovanje na utrci, za razliku od tradicionalnog plaćanja startnina, trkači će osigurati na način da će donijeti 20 PET boca koje će biti prikupljene i reciklirane od KJKP “Rad”. Na ovaj način Udruženje želi uticati na promjenu ponašanja građana kad je u pitanju recikliranje, te uticati na veću aktivnost na ovom polju.
Početak utrke planiran je za 10.00, a kraj utrke za 11.00 sati, dok će okupljanje trkača biti omogućeno od 9.15 sati.
Planirani broj učesnika je 100 i zbog trenutnih ograničena i epidemiološke situacije, učesnici će startati u 2 bloka od po 50 takmičara.
Organizator će poduzeti sve neophodne radnje kako bi se ispoštovale sve mjere i preporuke u pogledu higijensko-epidemioloških mjera, te je za tu potrebu u suradnji sa svojim partnerom Crvenim križom BiH.
Svi takmičari koji ne budu poštivali i praktikovati sve mjere koje je naložio ZJZ KS biti će diskvalificirani. Svi trkači dobit će detaljna uputstva o ponašanju u zoni starta/cilja, te na samoj stazi, a sve prema preporukama ZJZ KS.
(abrasmedia.info)