Električni romobili sve popularniji i u Tuzli: Pored brojnih prednosti predstavljaju i potencijalnu opasnost!

Električni romobili postali su pravi trend u brojnim evropskim gradovima.


U posljednje vrijeme električni romobili svoju popularnost bilježe i u Tuzli.
Popularni su prije svega zbog svoje praktičnosti i ekonomičnosti. Električni romobili pravi su hit. Ali ne samo među djecom, postali su prevozno sredstvo mnogih odraslih koji ih koriste na putu do posla.
Mnogi su im već predviđali veliku ekspanziju što se i dogodilo. Međutim, zbog brzine koju mogu da razviju (od 15 do 25 na ravnici i čak do preko 50 km/h na nizdicama) i njihovog bešumnog rada mogu biti i vrlo opasni.
U BiH za vožnju e-romobila nije obavezno imati vozačku dozvolu, kacigu, ni reflektirajući prsluk.
Zbog sve većeg broja nezgoda u kojima su učestvovale osobe koje su upravljale e-romobilima veliki broj evropskih zemalja ubrzao je proces donašenja jasnijih zakonskih regulativa i novih propisa o bezbjednosti odnosno sigurnosti saobraćaja na putevima.
Tako usporedbe radi, u Njemačkoj za vožnju romobila morate biti stariji od 14 godina i brzinu prilagoditi 20 km/h uz zabranu vožnje pločnikom.
U Francuskoj je zabranjena vožnja pješačkim zonama, autocestama i seoskim cestama a minimalna dobna granica za vozače je 12 godina. Slične odredbe donesene su i brojnim drugim državama.
Prema važećim zakonima u BiH i električni romobil je – romobil, pa ga se shodno tome smije voziti gdje i ostala “dječja” prevozna sredstva bez vlastitog pogona.

Dakle, još uvijek ne postoji jasnija zakonska definicija električnog romobila.

Obaveze i dužnosti onih koji upravljaju električnim romobilima trebale bi biti definisane Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, pitali smo Upravu policije MUP-a TK kako se policija u Tuzli odnosi prema ovim novim učesnicima u saobraćaju, a odgovor vam donosimo u nastavku: “Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH električni romobili, kao posebna kategorija vozila, nisu obrađeni u predmetnom zakonu. Takođe, naznačenim zakonom pješačka zona je definisana kao uređena saobraćajna površina namijenjena za kretanje pješaka, u kojoj je dozvoljeno kretanje motornih vozila s posebnim odobrenjem. Shodno navedenom, Uprava policije će preduzimati mjere i radnje u skladu sa postojećom zakonskom legislativom u ovoj oblasti. Takođe, Uprava policije je putem Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova zaprimila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te će od strane Uprave policije biti dostavljen prijedlog izmjena koji će se odnositi na definisanje pojma električnog romobila u saobraćaju, kao i prava, obaveze i dužnosti učesnika u saobraćaju sa navedenim vozilom.” navodi se u odgovoru na naš upit.
Saobraćajni stručnjaci naglašavaju da struka podržavaja upotrebu svih ekološki održivih načina prevoza koji smanjuju gužve u užim gradskim jezgrama i manje zagađuju okoliš, ali uz izgradnju infrastrukture i donošenje jasnih zakonskih odredbi.
Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/

Posljednji postovi