Ema Kovač – Trkom ka cilju

Trinaestogodišnja Ema Kovač iz Bijeljine, učenica sedmog razreda OŠ „Knez Ivo od  Semberije”, atletikom se aktivno bavi tri i po godine.
Za samo godinu i po dana postala je trostruka prvakinja i dvostruka viceprvakinja Bosne i Hercegovine u dvije starije kategorije i petostruka prvakinja Republike Srpske, sa aktuelnim rekordom Bosne i Hercegovine u uzrasnoj kategoriji  “cicibanke”. Dva kategorisana rezultata u 2020. godini svrstali su je na Svjetsku listu naprednih atletičarki (mlađe pionirke 2007/2008 godište), sa ličnim rekordima 1.44,27 i  1.43,21.

U razgovoru saznajemo da je prošle godine postala apsolutni šampion u svim disciplinama i proglašena za najbolju atletičarku Republike Srpske u svojoj uzrasnoj kategoriji te da to smatra svojim najvećim dosadašnjim uspjehom.
”Atletikom sam se počela baviti od devete godine. Takmičila sam se još u vrtiću i tu sam posebno zavoljela ovaj sport”, govori Ema kojoj je najveća želja da ode na Olimpijadu i da uđe u reprezentaciju, a potom da ode na evropska i svjetska takmičenja. Uzori su joj Ivana Španović i Amel Tuka.
Porodica i prijatelji je podržavaju, jer njena urođena ljubav prema atletici i borbeni duh daju odlične rezultate.
”Kada nešto voliš nije uopšte teško sve postići. Mislim da je svaki sport poseban na svoj način, ali moj životni izbor je atletika” – kaže Ema koja u slobodno vrijeme voli da provodi vrijeme sa svojim kućnim ljubimcem – zecom Pekijem.
Njen uspjeh zapažen je i u Srbiji, pa je je pozvana da učestvuje na Kampu najpersketivnijih  atletskih nada Srbije koji se održava na Kopaoniku. Ema je jedina šampionka koja je pozvana izvan Srbije i najmlađa među 10 učesnika/ca – najperspektivnijih atletičarki i atletičara koji su šampioni Srbije u svojim disciplinama i kategorijama.
Roditelji su ponosni na Emin uspjeh, ali sve troškove oko takmičenja morali su, kažu, sami da iznesu na svojim plećima.
Obzirom da atletika nije profitabilan sport i kao takav nije prepoznat na nivou države od nadležnih organa kao i grada Bijeljina. Jako su mala ulaganja u atletiku i jedan od većih problema za Emu je što grad Bijeljina nema tartan stazu. Trenutno koristi privatne tartan staze Etno Sela “Stanišići” za pripreme državnih prvenstava. Bez prostorija i adekvatne staze za trening, zahvaljujući Eminoj ljubavi prema ovom sportu, entuzijazmu  trenera i sredstvima koja roditelji moraju sami da izdvoje, atletika u Bijeljini ipak ima budućnosti.
Na svečanosti za izbor najboljeg sportiste Grada Bijeljina u 2019., Ema je izabrana za najperspektivniju mladu sportistkinju grada. Atletika je i individualan i timski sport, zahvaljujući kojem mladi uče kako se boriti za sebe u životu. Prema Eminim riječima formula za uspjeh je jednostavna: redovan trening i želja za napretkom, a ona vrijedno vježba i “trči  ka svom cilju” – reprezentaciji i vratima Olimpijskih igara.
(Mitar Simikić/mionama.ba)