Ermin Beganović: Mladi atletičar sa najviše osvojenih trofeja

“Tokom jedne sportske emisije na TV-u sam čuo da su atletika i plivanje sport, a ostalo sve igra. Znao sam da je to moj poziv.”
Ermin Beganović iz Velike Kladuše 2019. godine je bio atletičar sa najviše osvojenih trofeja.

Kakav je osjećaj biti najtrofejniji mladi atletičar za 2019. godinu?

Osjećaj je jako lijep. Nije bilo lako doći do takvog uspjeha. Kroz cijelu godinu sam radio naporno i mislim da se isplatilo. Svoje nedostatke sam pretvorio u prednosti i došao do titule najtrofejnijeg mladog atletičara u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.
Kakvi su uslovi treniranja u Velikoj Kladuši?

Treniram u Atletskom klubu “Krajišnik” iz Velike Kladuše. Mi smo kanton bez atletske staze. U Velikoj Kladuši imamo stadion, te Stari grad Velika Kladuša gdje povremeno treniramo. Tokom zimskog perioda treniramo u zatvorenom, odnosno u sportskoj dvorani. Iako nemamo uslove kao ostali takmičari u Bosni i Hercegovini ipak ne tražimo izgovore nego nas to dodatno motiviše.
Bio si na European kids athletic games u Češkoj. Kakav je osjećaj učestvovati na takvom takmičenju?
EKAG je stepenica više u mojoj karijeri. To je trenutno najbolje takmičenja u Evropi za moj uzrast. U četrnaest godina postojanja ovog formata takmičenja ja sam bio jedini predstavnik Bosne i Hercegovine. Proveo sam neko vrijeme u Češkoj zajedno sa mojim trenerom Velmirom Zahirovićem. Imamo lijepa sjećanja. Nevjerovatan je osjećaj nastupati, vidjeti zastavu BiH na ekranu, a zadovoljni smo i ostvarenim rezultatom.

Povremeno se takmičiš sa starijim uzrastima. Da li te to dodatno motiviše?

Drugačije je. Takmičim se dvije, tri ili četiri godine sa starijim takmičarima. Tu sam mnogo opušteniji jer pobjeda nije imperativ. No, i uz takve okolnosti idem na pobjedu. To me dodatno motiviše da budem još bolji atletičar.
Koji je tvoji cilj u atletici?

Cilj svakog atletičara je nastup na Olimpijskim igrama pa i moj. Moji postepeni uspjesi će me akoBogda dovesti do ostvarenja cilja i nastupa na Olimpijskim igrama.
Foto: Adnan Karalić
(Mirnes Ćerimović / mionama.ba)