EU4AGRI: Osnaživanje poljoprivrednika novim znanjima i vještinama:

Poslovno planiranje ključ do uspjeha

Evropska unija u sklopu EU4AGRI projekta i ovaj put donosi priču o uspješno realizovanim programima obuke za pet kompanija koje su svojim polaznicima pružile potrebnu podršku, a to su: Solvia FME i Centar za ekonomiju iz Banja Luke, AgroLink iz Sarajeva, FinKonsult iz Tuzle i Središte za cjeloživotno učenje iz Travnika.

Priliku za učešće na obukama iz poslovnog planiranja i usvajanju novih vještina pisanja poslovnih planova je dobilo gotovo stotinu poljoprivrednika i konsultanata širom BiH.

Sa ovim programom, kompanije koje su se prijavile na obuke će dobiti pristup najnovijim metodama učenja te će biti pripremljene za buduće izazove. Diplomirani ekonomisti i stručni treneri iz pet kompanija će korak po korak provesti preduzetnike kroz obuke poslovnog planiranja, otkrivajući im tajne uspješnih poslovnih strategija.

Ovi stručnjaci će naučiti kompanije i preduzetnike kako iskoristiti prilike koje se pojavljuju na tržištu, i ostvariti potencijalnu finansijsku korist. Na kraju ovog jedinstvenog programa, kompanije će steći znanje i vještine potrebne za pisanje kvalitetnih poslovnih planova koji će im omogućiti dalji rast i razvoj.

Potrebno je da u BiH izgradimo veći nivo svijesti o tome da je znanje ono što nam može omogućiti razvoj i dati konkurentsku prednost”, poručio je osnivač i trener Centra za ekonomiju iz Banja Luke, Miloš Todorović.

Zajedno sa trenerima iz drugih kompanija Todorović kroz obuke usmjerava konsultante i poljoprivrednike kako da predvide izazove, iskoriste prilike i optimiziraju svoje poslovanje.

Po završetku edukacije bićemo spremni da sami predstavimo određenu poslovnu ideju od samog opisnog dijela do egzaktnih brojčanih podataka, a također i pružiti savjet nekim drugim potražiocima sredstava iz različitih fondova”, kazala je jedna od učesnica Gordana Kovačević kojoj će obuka pomoći da unaprijedi proizvodnju voća i sokova u svom gazdinstvu na području Banja Luke.

Dodatna prednost je što se poslovni planovi u sklopu obuka pripremaju u skladu s procedurama i formatima koji se koriste u javnim pozivima za prijavu na fondove Evropske unije.

Gradivo se temeljito obrađuje kroz višesatne radionice. Novo i neočekivano znanje koje usvajam će mi biti od velikog značaja”, rekao je predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika općine Sanski Most Husejin Selimović.

Kompanije koje su podržane u okviru EU4AGRI projekta će u periodu od tri mjeseca provoditi obuke koje se zasnivaju na najmodernijim metodama učenja.

Na radionicama konstantno ponavljam da se današnje društvo zove ‘društvo znanja’, a uspješne organizacije ‘organizacije koje uče’. Iz tog razloga sam oduševljen našim polaznicima i time što vidim da oni obuku pohađaju zato što žele da uče i da sebe učine kompetentnijima, a ne samo zato da bi dobili certifikat”, poručio je trener Miloš
Todorović.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u BiH. Projekat EU4AGRI primarno je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost projekta je 20 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“