Evropski dan art filma u sarajevskom kinu Meeting Point uz dvije besplatne projekcije

Evropski dan art filma u sarajevskom kinu Meeting Point uz dvije besplatne projekcijeBroj mjesta je ograničen

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
I kino Meeting Point u Sarajevu obilježava ovaj dan, a ove godine bit će prikazana dva filma uz besplatan ulaz za sve posjetitelje. U 17 sati bit će prikazan film Pjera Žalice “Koncentriši se, baba”, a u 20 sati “Corpus Christi” Jana Komase, u saradnji s Ambasadom Poljske u BiH.
Svi programi u kinu Meeting Point odvijaju se u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi, a broj mjesta je ograničen. Za European Arthouse Cinema Day besplatne ulaznice se mogu preuzeti u Meeting Pointu sat vremena prije početka projekcije.
Film “Koncentriši se, baba” otvorio je ovogodišnji, 26. Sarajevo Film Festival. Radnja se događa u aprilu 1992. godine, kada se brojna porodica, raseljena po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu.
“Corpus Christi” je nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, dobitnik preko 30 nagrada na festivalima širom svijeta, film koji je samo u Poljskoj vidjelo preko 1.400.000 gledalaca. To je uzbudljiv i provokativan film u kome, kako kritičari kažu, cijelu priču iznosi glavni junak, mladi Danijel čija je sjajna gluma postala zaštitni znak ovog filma.
Na programu kina Meeting Point u redovnim terminima u 17 i 20 sati publika ima priliku pogledati novi film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, bh. kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film. Ovaj film je svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu. Nagrađen je na El Gouna festivalu u Egiptu – za najbolji film i najbolju glumicu (Jasna Đuričić) te za najbolji strani film na filmskom festivalu u Antaliji (Turska).
Od 11. do 13. novembra u kinu Meeting Point u 20 sati održat će se Dani novog slovenačkog filma.
(klix.ba)