FASADA Fest – Fresh Air Sarajevo Displays Art

Udruženje Obojena Klapa organizuje FASADA FEST – Fresh Air Sarajevo Displays Art, festival ulične umjetnosti u Sarajevu i prvi ulični festival, koji crtanjem želi doprinijeti u borbi se s problemom zagađenosti zraka. U periodu od 26. juna do 10. jula 2021. godine, na različitim lokacijama na području Kantona Sarajevo umjetnici će ocrtati više od 10 murala. Osim što je cilj uljepšati javni prostor, približavajući građanima uličnu umjetnost, organizatori festivala čine velik korak koristeći boje koje razgrađuju štetne čestice u zraku, u nadi da će to pridonijeti rješavanju problema zagađenog zraka.

Značajnu ulogu za festival imaju street art umjetnik, osnivač Obojene Klape, Benjamin Čengić – Zian, kao projekt menadžer i jedan od muralista, te reper i graffiti umjetnik Adnan Hamidović – Frenkie, kao promoter festivala i jedan od graffitera koji će učestvovati na graffiti jamovima. U sklopu festivala će se organizovati pet graffiti jamova – evenata, koji će poslužiti kao jedinstvena prilika za ljubitelje ulične umjetnosti, različitih zanimanja i iz različitih krajeva Balkana, da se upoznaju i druže uz umjetnost, te time javnosti pošalju pozitivnu poruku zajedništva.

U okviru festival će biti kreirana interaktivna mapa na kojoj će biti označena i prikazana street art djela, što bi tu vrstu umjetnosti trebalo učiniti dostupnijom građanima i turistima, te samim time stvoriti značajan turistički potencijal i drugačiju turističnu ponudu. Jedan od ciljeva je i osigurati Hall of Fame lokacije, teritorije na kojima je dozvoljeno slobodno crtanje, čime bi se smanjilo uništavanje fasada ilegalnim crtanjem graffita. Boje koje će umjetnici koristiti su fotokatalitičke boje, koje u dodiru sa svjetlošću i kisikom reaguju sa štetnim azotnim oksidima u zraku, aktivirajući katalizatore koji razgrađuju zagađenje i smanjuju rast štetnih mikroorganizama.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Za detaljne informacije o FASADA FEST-u i aktivnostima, pratite oficijelni Instagram profil festivala @fasadafest.