Završen prvi Fasada Festival: Sarajevo bogatije za 11 novih murala (FOTO)

U subotu je zvanično završio prvi Fasada Festival – Fresh Air Sarajevo Displays Art, koji organizuje Udruženje Obojena Klapa.

Kraj festivala obilježila su dva graffiti jam događaja, jedan na Dobrinji, a drugi kod Sarajevske Pivare. Veliki broj okupljenih je tokom oba događaja uživao u kreativnoj atmosferi i crtanju grafita.
“Svoje najljepše trenutke uspomene iz svijeta grafiti umjetosti vežem za upravo ovakve festivale koji su se održavali u ranim 2000. godinama. Stoga mi je jako drago da se nešto takvo ponovo vraća, prisutno je veliko zajedništvo što mi je uvijek bilo jako bitno i kod grafita i kod pop kulture; da se okupljau istomišljenici, da se podržavaju i u isto vrijeme kreiraju i zabavljaju”, o grafiti jamovima kazao je bh. muzičar i grafiti umjetnik Adnan Hamidović – Frenkie.
Tokom graffiti jam-a na Dobrinji, prisutni su imali priliku da se druže uz muziku DJ Soul-a DJ Merakoon-a, a među umjetnicima su bili prisutni Lack, Smek, Dars, Azde, Casev, Benok, Rulof, Baude, Avid, Žiga, Wamz, Ais, Moer, Rek, Patwo i Smor.
Narednog vikenda, 10. jula, na posljednjem graffiti jamu, posjetitelji su posmatrali kako Lack, Ferk, Polen, Neun, Twek, Fuck, Zeus i Seko oslikavaju zid gradske Pivare Sarajevo i uživali uz muziku DJ Soul-a i DJ Yngod-a.
Direktor festivala i umjetnik Benjamin Čengić – Zian o grafiti jamovima je kazao: “Jako mi je drago gledati kako ljudi crtaju, stvarno se nisam nadao da ćemo okupiti ovako velik broj posetilaca i da će atmosfera biti ovako pozitivna! Danas, 10. jula, posljednjim grafiti jamom završio je zvanični dio Fasada Festivala. Do sada smo u sklopu prvog FASADA Festivala oslikali otprilike 1400 m2 fasade”.
U toku je oslikavanje posljednjih murala na različitim lokacijama na području Kantona Sarajevo, te će do kraja mjeseca jula Sarajevo biti uljepšano sa ukupno 11 murala koji će interpretirati poruke na teme iz svakodnevnog života, jednakosti i slobode.
FASADA Festival je prvi ulični festival koji, pored uljepšavanja javnog prostora i približavanja ulične umjetnosti građanima, za cilj ima doprinos rješavanju problema zagađenog zraka. Naime, tijekom crtanja murala, zahvaljujući fondaciji Eco.Evolution iz Poljske, korištene su fotokatalitičke boje BOYSENxKNOXOUT, koje u dodiru sa svjetlošću hemijskom reakcijom uništavaju štetne mikroorganizme u zraku. U okviru festivala kreirana je i interaktivna mapa na kojoj će su označena i prikazana street art djela. Organizatori festivala se nadaju da će mapa ovu vrstu umjetnosti učiniti dostupnijom građanima i turistima, te samim time kreirati značajan turistički potencijal i drugačiju turističku ponudu grada Sarajeva.
Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Za detaljne informacije o Fasada Festu i budućim aktivnostima, pratite zvanični Instagram profil festivala Udruženja Obojena Klapa.
(klix.ba)

Posljednji postovi