Federacija BiH usvaja zakon “Respiratori 2” #SJAŠITE

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odbila prijedlog SDP-a BiH za novi dopunjeni zakon radnog naziva “Korona zakon 2”, jer smatra da trenutno nisu potrebne izmjene zakona koji se svakako nije proveo.
Tužilaštvo BiH uputilo žalbu zbog puštanja na slobodu Novalića, Solaka i  Hodžića
Kao odgovor na ovo, trenutna vladajuća struktura smatra da bi dobro bilo napraviti novi zakon po imenu “Respiratori 2”, koji će imati mnogo više utjecaja na ekonomsku sliku u FBiH, nego spomenuti “Korona 2”, ali i olakšati rad vlasti.
Naime, ovaj zakon bi trebao promijeniti posljedice tenderskih procedura čak i u vremenu “prirodne nepogode”. Direktna promjena bi bila to da se uvede imunitet od krivične istrage za sve aktere budućih nabavki u vremenu kada je proglašena prirodna nepogoda, jer bi se tako moglo nabavljati sve što odgovara čimbenicima Vlade, a da za to ne odgovaraju krivično. Zakon će u parlamentarnu proceduru biti upućen već na sljedećoj sjednici.
“Ovo bi bio zakon koji bi imao za cilj da nam olakša komplikovane procedure koje imamo čak i u vanrednim situacijama. Stoga mislim da će ovako dosta da nam olakša nabavke u kojima imamo talove, a da to sada više neće biti protuzakonito, pa da nas poslije ne ganjaju tužilaštva i sigurnosne agencije. Ono što je možda i najbitnije jeste pozitivan ekonomski utjecaj koji će ovaj zakon imati na poduzetnike u Bosni i Hercegovini. Oni će također moći lakše prodati stvari državi i na taj način zaraditi. Znači neće više biti afera. Sve će biti legalno i moći ćemo regularno nabaviti respiratore, vakcine, lijekove i sve drugo, a bez uplitanja javnosti. Sve će biti po zakonu”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.
Pokušali smo kontaktirati i Fikreta Hodžića, čovjeka koji je promijenio percepciju stanovništva u BiH o poduzetništvu, ali trenutno nije bio dostupan za komentar.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.