Feel Krajina – novi projekt mladih u USK: Cilj nam je prikazati turistički potencijal Unsko-sanskog kantona

Prije nekoliko dana, na društvenoj mreži Facebook je pokrenuta stranica “Feel Krajina” koja ima za cilj predstavljanje turističkih potencijala Unsko-sanskog kantona.“U želji za istraživanjem prirodnih ljepota Unsko-sanskog kantona, te predstavljanja prirodnog potencijala Cazinske krajine kao top destinacije za odmor i relaksaciju, a iz ljubavi prema istoj, nastao je projekt „Feel Krajina“. Unsko-sanski kanton s pravom nosi sinonim „Zeleni kanton“, jer pored rijeke Une, koja se nameće prvom pomisli na USK, tu su još historijska znamenja, kulturološka blaga i mnoga prirodna „čuda“ za odmor duše“ –objašnjava autor projekta, Elvedin Hasanagić, u predstavljanju ideje.


Feel Krajina predstavlja svaki kutak Unsko-sanskog kantona, ne stavljajući fokus samo na određene turističke destinacije i gradove, nego i na one malo poznatije koji se nalaze u ovom Kantonu, ali su na neki način zanemareni, i malo se o njima zna.“Feel Krajina”je virtuelni turistički vodič kroz naš Kanton. Ideja projekta je da zajedno upoznajemo naš Kanton, svaku njegovu prirodnu ljepotu, te istu predstavimo na Facebooku. Dakle, nije projekt koji smo već imali priliku vidjeti negdje, da se bavi isključivo predstavljanjem rijeke Une, ili neke određene turističke lokacije.

Jednostavno, cilj nam je cijeli Unsko-sanski kanton predstaviti turističkim potencijalom, te na indirektan način apelirati na lokalne vlasti da moraju više računa povesti i u uređenju istih, ali i o zaštiti te turističkom predstavljanju. Mi u timu vjerujemo da turistički potencijal je jako velik, samo nedovoljno iskorišten”– kazuje Elvedin Hasanagić.Feel Krajina je „stranica istraživač“, odnosno, cilj je predstaviti neku lokaciju, napisati pojedinosti o njoj, ukoliko ima historiju, predstaviti njenu historiju, te neke činjenice koje možda niste znali. Svakako, sve ove informacije će dobro doći onima koji se odluče posjetiti područje Cazinske krajine, kako bi naučili o „Zelenom kantonu“, ili možda kako bi ih sve to privuklo.

Lakše kazano, cilj stranice je opširno predstavljanje destinacija, pokušaj buđenja zainteresiranosti za posjete, ali i nuđenja korisnih informacija za one koji žele više naučiti o samom Unsko-sanskom kantonu.Pored autora projekta, Elvedina Hasanagića, u timu Feel Krajina se nalazi i mladi cazinski fotograf, Tarik Pajić, te Tarik Abazović, mladi aktivista iz Bužima.