Festival “Primavera”: Želja da talentovana djeca uživo odmjere snagu

BIJELJINA – Zbog velikog interesovanja mladih muzičara organizatori petog Internacionalnog festivala muzike “Primavera” odlučili su da njegovo ovogodišnje izdanje bude održano uživo od 15. do 18. aprila u etno-selu Stanišići, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Festival "Primavera": Želja da talentovana djeca uživo odmjere snagu

Festival je takmičarskog karaktera i odvija se u disciplinama klavir, klavirski duo, harmonika, violina, solo pjevanje, duvači (flauta, klarinet, truba), gitara i solfeđo.
Prošle godine prijavljena su 563 takmičara iz 90 muzičkih škola i akademija iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Makedonije, Srbije i BiH, ali je festival otkazan zbog pandemije virusa korona sedmicu dana prije početka.
Siniša Pajić, direktor festivala, naveo je da ovakav festival nije lako organizovati s obzirom na veliki broj učesnika u četiri festivalska dana.
“Samo u jednom danu se u četiri koncertne sale istovremeno odvijaju takmičenja po disciplinama, po tačno utvrđenoj satnici, kako za takmičenje, tako i za usviravanje. Ove godine odlučili smo opet organizovati festival jer vlada veliko interesovanje, takmičari su se zasitili online takmičenja bez stvarnog kontakta s publikom, vršnjacima i članovima žirija. Svjesni smo da opet ulazimo u rizik jer je situacija sa virusom korona veoma nepredvidiva”, rekao je Pajić.
S obzirom na to da duže od godinu dana takmičari nisu imali priliku da odmjere svoje znanje jer se zbog pandemije nisu organizovala takmičenja ovog tipa, interesovanje učesnika je veliko. Sa željom da festival “Primavera” dosegne još jednu stepenicu u svom razvoju i uspjehu, organizacioni tim festivala osmislio je nagradu “Ja sam učenik škole”, koja će dati mogućnost učenicima škola da se takmiče i osvoje nagradu za svoju školu.
Ova nagrada će se ogledati u pianinu marke “Feurich F122” za školu učenika pobjednika na kojem će ne samo takmičar, pobjednik, imati priliku da svira, već i druga djeca, učenici škole.
Međunarodni žiri sastavljen od domaćih i inostranih eminentnih pedagoga potrudiće se da učesnici u okviru ovoga ostvare i razviju svoj muzički potencijal.
Žiri u disciplini klavir i klavirski duo čine Arsen Čarkić, Dragomir Bratić i Slađana Dedić. Za disciplinu violina tu su Marko Josifoski, Ivan Otašević i Đorđe Berak. O najboljim gitaristima odlučivaće Aleksandar Hadžiđorđević, Violeta Lučić i Živan Kuzmanović, dok će o najboljim harmonikašima sud donositi Vojin Vasović, Milan Vidović i Haris Muminović.
Kada su u pitanju duvački instrumenti, žiri čine Ema Mirčetić, Vedran Nenadović i Goran Stojanović, za solo pjevanje u žiriju su Milica Stojadinović, Vojislav D. Spasić, Maja Đokić, Karolina Mihajlović i Aleksandra Lizdek, a za solfeđo Slavica Marković Smiljanić, Admir Kustura i Miroslav Lukić. Festival organizuje Udruženje građana “Muzički umjetnici Semberije”.
(nezavisne.com)