“Galerija uvreda” u Mostaru: Govor mržnje itekako prisutan u BiH

Izložba je nastala kao inicijativa i projekt mladih aktivistkinja i aktivista šest političkih stranaka iz FBiH i RS-a, koji su kroz edukativne treninge učili o zajedničkoj borbi protiv govora mržnje i nasilnog ekstremizma.
Po riječima Nejre Vreto, programske koordinatorice Boris Divković Fondacije, cilj izložbe je podići svijest javnosti o posljedicama korištenja online platformi za promoviranje negativnih i opasnih poruka te da se napravi jasna distinkcija između govora mržnje i slobode govora.
– Na izložbi su primjeri govora mržnje s online platformi koje su aktivisti Fondacije prikupljali od siječnja ove godine i koje su prepoznavali kroz edukativne treninge u Mostaru, Banjaluci i Sarajevu – istaknula je Vreto.

Dodala je kako je govor mržnje itekako prisutan u BiH, i to značajnije kod mlađe populacije.

– Mladi na pogrešan način koriste društvene mreže misleći da, krijući se iza njih, mogu pisati što žele te da ne postoje konkretne sankcije. To zapravo i jeste tako jer građani nemaju izgrađenu svijest da oni mogu prijaviti govor mržnje – ustvrdila je Vreto.
Po njezinim riječima, glavni cilj izložbe “Galerije uvreda” je osigurati zakonske izmjene kako bi se govor mržnja adekvatno sankcionirao.


– Cilj ove izložbe je da aktivisti i sudionici obuke preko svojih političkih stranaka, odnosno zastupnika u državnom parlamentu, lobiraju za amandmane zakona o kažnjavanju govora mržnje – dodala je.
Organizator izložbe je Boris Divković Fondacija, projekt financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a njegovu provedbu podržava Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru programa BHRI.
“Galerija uvreda” bit će prezentirana u Sarajevu od 9. do 11. oktobra.
(faktor.ba)