GirlTHing Tuzla: Webinar sa ženama koje su uspjele u svom poslu

GirlTHing iz Tuzle će povodom Internacionalnog dana djevojaka u IKT-u, organizovati Webinar “Girls who DID IT”. Webinar ima za cilj inspirisati mlade djevojke kroz priču sa našim uspješnim sagovornicama.

Iako djevojke širom svijeta imaju tendenciju da premašuju dječake u vještinama čitanja i pisanja, još uvijek su nedovoljno zastupljene u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM).

Naše udruženje je pokrenulo obilježavanje ovog dana u Tuzli od 2019.godine, pri čemu uvijek imamo za cilj da organizujemo radionice, panele i različite vrste aktivnosti kako bi što više djevojčica i djevojaka upoznali i privukli u STEM oblasti. Ove godine, Girls in ICT day se slavi u svijetu 22. aprila i tim povodom, naše udruženje održava niz online aktivnosti kako bismo obilježili taj dan na siguran način u vrijeme pandemije“, kaže Lejla Bašić, predsjednica GirlTHing.
Aktivnosti koje planiramo realizovati uključuju:
1.         Online Arduino radionica –  gdje će učesnice biti u mogućnosti da se putem online platforme upoznaju sa osnovama Arduino programiranja, dok će edukatorice biti studentice Fakulteta elektrotehnike u Tuzli i ujedno naše članice.
2.         Webinar sa uspješnim mladim ženama ostvarenim u IKT oblastima koji će poslužiti kao dodatna motivacija djevojkama da se uključe u STEM oblasti.
3.         Online interaktivni kviz za djevojke iz srednjih škola u cilju podizanja svijesti o ženama u IKT tehnologijama kao i osnovama programiranja.

Za najbolje učesnice za svaku od aktivnosti planiramo obezbijediti adekvatne nagrade uključujući Arduino setove za najbolje učesnice. Za sve navedene aktivnosti planiramo uključiti veliki broj srednjoškolki i studentica iz cijele Bosne i Hercegovine jer je obilježavanje virtuelno“, kaže Adna Šaković, članica GirlTHing. U četvrtak 22. aprila u periodu od 14:00 – 15:30 smo tu za Vas.
Za više informacija pišite nam na Facebooku,i na mail: info@girlthing.ba ili na stranici www.girlthing.ba