GLAS MLADIH – Gadite mi se na sva tri jezika …

Krenem ti ja tako danas u šetnju, i rekoh hajde baš da obiđem mural koji smo ekipa iz CAT Bosna i Hercegovina i ja radili na zidiću kod Brčanskog jedinstva koji je za cilj imao da pošalje poruku PROTIV govora mržnje. I, bome, imam šta da vidim.


Nije ni pola godine bilo dovoljno da preživi u prvobitnom stanju prije nego što nekome zasmeta.
U svakom slučaju, bolje da su mačkama oči prefarbane nego da je iz “NE FURAM NACIONALIZAM” prefarbano “NE”, međutim ovo šalje jasnu i glasnu poruku.

Nekome ovdje smeta ne furanje nacionalizma. Nekome ovdje odgovara mržnja.


Neko ovdje misli da je isticanje iste vandalizmom okej stvar.


Neko ovdje je dovoljno indoktrinisan lovačkim ratnim pričicama da misli da je nacionalizam stvar ponosa. I odma da razjasnim, neću da slušam paušale kako je šovinizam ono što je navodno nacionalizam.
Šovinizam je puno širi i kompleksniji termin za tako šuplju glavu kojoj je ovo palo na pamet. Ali da se vratim na temu…

Vi ako mislite da je ovo način, ako mislite da je ovo rješenje da istaknete taj svoj pogani govor mržnje, grdno se varate. Meni prvom niko neće flaster na usta stavit i nema sretnijeg od mene što ponosno mogu reć da poznajem još hiljadu istih takvih.


Ljepota Brčkog u kojem sam ja rođen, u kojem sam ja odrasto i koje volim više nego život svoj je bila i bit će u multietničkom društvu, u različitostima i sličnostima, u ljepoti odlaska svakom prijatelju na krsnu slavu i u ljepoti poziva svakog takvog na bajramski ručak. A vi, što ne znate da cijenite tu ljepotu koju imate na raspolaganju, vi ste samo sramota ovog grada i cijelokupnog BH društva.

Gadite mi se na sva tri jezika.

Da vam odam jednu tajnu, veliki i ponosni nacionalisti – niko od vas nije ni Bošnjak, ni Srbin, ni Hrvat vašom željom nit odabirom.

Vi ste se rodili u takvoj porodici, u takvom okruženju i samo ste se naturalno stopili u to što jeste. Međutim vašim odabirom jeste ponos ili sramota vašeg naroda, a rekao sam i reći ću opet – VI ste sramota CIJELOG ovog GRADA, a ne samo naroda.

Adnan Karamujić