Go Platforma by Lanaco za izgradnju bh. gradova – zdravijih i ugodnijih za život

Kroz ovaj projekt će se promovisati tehnički i ekonomski izvodiva nisko-karbonska rješenja u ključnim urbanim sektorima i njihova šira upotreba od jedinica lokalne samouprave i privatnog sektora u urbanim centrima Federacije Bosne i Hercegovine.

Go Platforma by Lanaco za izgradnju bh. gradova zdravijih i ...
Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis, organizovao je u Sarajevu konferenciju u okviru projekta pod nazivom “Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj FBiH”.
Kroz ovaj projekt će se promovisati tehnički i ekonomski izvodiva nisko-karbonska rješenja u ključnim urbanim sektorima i njihova šira upotreba od jedinica lokalne samouprave i privatnog sektora u urbanim centrima Federacije Bosne i Hercegovine.

“Realizacija projekta će trajati 12 mjeseci uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH. U okviru projekta održat će se platforme u vidu konferencija u svim kantonima FBiH, te finalna konferencija na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Na konferencijama će se analizirati stanje urbanih zona u FBiH, dati potencijalna rješenja gorućih problema u oblasti energetike, upravljanja otpadom i saobraćaja kroz integraciju pametnog grada, te potaći diskusije među ključnim akterima u cilju otvaranja prilike za unapređenje urbanih zona FBiH “, istakao je direktor Energis-a Hamdija Mujezin.

Gradovi Bosne i Hercegovine našli su se na listi gradova s najzagađenijim zrakom u Europi, a upravo ovakvo stanje alarmira stručnjake i tehnologiju da razvojem i primjenom inovativnih rješenja smanje negativne utjecaje na okolinu i učine gradove sigurnijim i održivijim.
Kako bi se aktualni problemi na nivou Bosne i Hercegovine riješili uz pomoć suvremenih tehnologija, LANACO je predstavio sudionicima niz IoT rješenja objedinjenih pod okriljem svoje Go platforme. Kroz implementaciju sedam vertikala: GoMarket, GoLiving, GoFarm, GoCommunity, GoNature, GoIndustrial i GoSecure, GoPlatforma by LANACO doprinosi poboljšanju različitih segmenata društva. IoT rješenja pružaju mogućnosti za progresivniji razvoj uz optimalni spoj prirode, tehnologije i čovječanstva, saopšteno je iz kompanije LANACO.
Direktorica LANACO kancelarije u Sarajevu Merima Pecikoza je izrazila zadovoljstvo što je ta  kompanija dio projekta “Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj FBiH”.
“Ponosni smo na činjenicu što razvoj koncepta pametnog grada sve više dobiva na značaju unutar BiH. Svjesni smo da bez prikupljanja podataka o načinu korištenja javnih servisa ne možemo donositi odluke o unapređenju usluga koje se pružaju građanima. Upravo kroz Go platformu mi povezujemo i integriramo najvažnije segmente upravljanja poslovnim procesima i sistemima. Kreiranjem IoT rješenja omogućavamo da tehnologija bude na usluzi građanima, kako bi svi zajedničkim snagama omogućili efikasnije i troškovno prihvatljivo korištenje javnih servisa te kako bi povećali kvalitet života svih građana BiH”, kazala je Pecikoza.
(manager.ba)

Posljednji postovi