BiH će dobiti crackovanu verziju vakcina iz Indije #odgovornost

Iako smo putem Covax sistema naručili AstraZeneca vakcine, naša zemlja će ipak izgleda dobiti drugi model po cijeni kupljene. Razlog tome je što nismo prvenstveno mnogoljudna zemlja, i veliki proizvođači vakcina ne vide potencijal u prodaju, a drugi je što smo zemlja trećeg reda.
Borba protiv pandemije: U države regiona vakcine protiv COVID-19 stižu u  različitim terminima
“Stvarno nije pošteno da platimo najkvalitetnije vakcine, a da dobijemo neke zamjenske porijeklom iz Indije. Mi ne znamo kakve su te vakcine, da li su uopće efikasne protiv koronavirusa do kraja, i da li prave doživotnu imunizaciju u organizmu. Zato još jednom molimo ljude iz Covax da nam pošalju ono što smo prvenstveno naručili, ali i platili unaprijed”, ističe Milorad Dodik.
Iz Covax-a su odmah poslali odgovor, kako nije riječ ni o kakvoj prevari, već da samo preusmjeravaju adekvatan model vakcine za naše tržište.
“Nije riječ o nekoj prevari, te vakcine prave imunizaciju kao i sve ostale, ali je riječ o crackovanim vakcinama, a ne originalnim. Indija je poznata po pravljenju odličnih kopija stvari, i za potrebe građana Bosne i Hercegovine su idealne. Oni su svakako navikli na crackovane video igre, polovnu robu, trećerazrednog kvaliteta. Šta fali da i takvu vakcinu dobiju. Uostalom, narudžba od dva miliona je smiješna u odnosu na zemlje koje naručuju po 70 do 100 miliona. Bolje nam se posvetiti njima nego malim zemljicama”; ističe Nathan Sturm, član ekspertnog tima Covax-a za procjenu tržišta.
Crackovane vakcine nemaju nikakve veće nus pojave, sem mogućeg gubitka svijesti, apetita, privremenog Alzheimera, mučnine, glavobolje, impotencije, potencijalnog karcinoma i srčanog udara.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.