Bosna i Hercegovina nabavlja prve vakcine koje će platiti #odgovornost

Danas je historijski dan za BiH. Nakon skoro dvije godine od početka pandemije koronavirusa političari u BiH odlučili su da nabave prve doze vakcina koje će platiti. Do sada BiH se oslanjala na donacije vakcina, ali više to nije slučaj. Kanton Sarajevo prvi je najavio da će kupiti vakcine. Ostali građani BiH nadaju se da će i njihovi premijeri pratiti primjer gospodina Forte.

“Mi smo vidjeli da ovako više ne ide. Ne možemo se više pouzdati u državne organe, jer kao što vidite donacije su odavno stale. Mi smo odlučili da napravimo nešto što u BiH do sada nije viđeno, a to je da kupimo vakcine. Znam da je ovo možda prevelik korak, ali ipak smo se odlučili da rizikujemo. Još razmišljamo hoće li kupljene vakcine biti u upotrebi ili ćemo ih dati u muzej da se izlože. Ipak se radi o historijskom potezu”, rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.
Grupa građana Sarajeva najavila je veliko okupljanje i doček vakcina ispred sarajevskog aerodroma. Najavljen je i prigodan program gdje će goste zabavljati Hanka Paldum.
“Mi kada smo čuli da će Kanton Sarajevo kupiti vakcine odmah smo odlučili organizovati i veliko slavlje i doček tih vakcina. Pored samog dočeka planiran je i veliki vatromet i koncert Hanke Paldum. Nadamo se da će se građani u što većem broju odazvati. Želim još zahvaliti premijeru Forti što nam je omogućio ove vakcine poslije dvije godine”, rekao je Zikret Sazivnik, organizator velikog dočeka vakcina ispred sarajevskog aerodroma.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.