GRAĐANI OGORČENI: Šleperi uvezenog otpada u Drvaru i Grahovu. Aktivisti upozoravaju da će još smeća stići

Prema tvrdnjama mještana smeće je istovareno iz šlepera, a prema infotmacijama koje su dostupne otpad su u ove gradove doveli kamioni firme Krom reciklaža, a kako mediji pišu otpad je uvezen iz Italije. Određen broj građana izlazi na ulice da bi protestovali, blokirali ulice i digli glas protiv ovakvog ponašanja u gradovima u kojima žive.Aktivistkinja Živana Sabljić iz Drvara rekla je da se ogromna količina otpada nalazi u u prostoru bivše panelke.


“Dio otpada je bio smješten ispred Unisa, ali je istu odvezen na upitan način i nisam upoznata gdje je završio. Odvozu ovih 6 bala svjedočili su predstavnici MUP-a Drvara, krim policije Drvara i Livna te Kantonalna inspekcija”, rekla je Živana Sabljić.Ona kaže da su građani ogorčeni, ali mnogi se ne pojavljuju na protestima koji se održavaju protiv ovog otpada. Živana nam kaže da se krivci za ovo što se dešava znaju, ali zbog nemara i godišnjih odmora koji su pred nama neće biti pronađeni.
Iz Udruženja građana Eko akcija iz Sarajeva rekli su da su šleperi sa otpadom koji su prije par dana stigli u Drvar i Grahovo, su tek prvi od mnogih koji su trebali da stignu.“Otpad je uvežen od kompanije koja je svih potrebnih mašina za preradu otpada imala samo potpisane dozvole nadležnih ministarstava. Bez ikakvih provjera, 19. februara 2020. godine ‘Krom reciklaži’ je izdata dozvola za preradu: 6000 tona tekstila, 1000 tona plastike i gume, 1200 tona štamparskih tonera, ukupno 8200 tona godišnje na lokaciji u Drvaru. U dozvoli se ne navodi šta bi se desilo sa tim otpadom nakon ‘reciklaže’”, rekli su iz Eko akcije.U medijima su se pojavile su informacije da je svoj potpis na uvoz otpada iz Italije stavila ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo.

Na zahtjev Federalne ministarke ekologije i turizma Edite Đapo, Federalni urbanističko-ekološki inspektorat u subotu je izvršio inspekcijski nadzor kod operatora Krom reciklaža d.o.o. Drvar.Povod je deponovanje uvezenog tekstilnog otpada predviđenog za reciklažu na području opština Drvar i Bosansko Grahovo. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da Krom reciklaža d.o.o. Drvar posjeduje dozvolu za upravljanje otpadom koju je izdalo nadležno kantonalno ministarstvo, te da je 14 šlepera neopasnog tekstilnog otpada uvezeno i istovareno na više lokacija.
Konstatovano je da otpad nije uskladišten na ekološki prihvatljiv način kao i da operator upravlja otpadom bez nadzora. Takođe je utvrđeno da pogon i lokacija koji se pominju u dozvoli ne odgovaraju stanju na terenu, odnosno, oprema i mašine za reciklažu ne postoje na lokaciji uskladištenja otpada. Inspektori su na licu mjesta uzeli uzorke otpadnog materijala radi analize.Postupajući inspektori su subjektu nadzora naložili da do četvrtka, 9. jula 2020., Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavi detaljan izvještaj o uvozu i prijem otpada, te lokacijama odlaganja.Nakon uvida u zatraženu dokumentaciju, federalni inspektori će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije oglasilo se povodom novonastale situacije vezane za neopasni otpad tekstila koji je odložen na lokacije na području opština Grahova i Drvara.”Ministarstvo je gospodarskom društvu KROM reciklaža d.o.o. na osnovu dostavljene dokumentacije, a u skladu s odredbama Zakona o upravljanju 19.02.2020. godine, izdalo dozvolu za upravljanje otpadom, za obavljanje poslova sakupljanja, skladištenja i reciklaže neopasnog otpada, koje rješenje je pored podnositelju zahtjeva ujedno dostavljeno i Upravi za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije. Odmah po saznanju za iznad opisanu problematiku i novonastalu situaciju, od strane Ministarstva je kontakrtiran nadležni županijski inspektor zaštite okoliša, koji je već pratio stanje na terenu i vršio uviđaj”, saopšteno je iz ovog ministarstva.
Dušica Runić, načelnica Drvara rekla je za RTRS da je opština preuzela sve kako bi se utvrdila odgovornost za istovar otpada u ovom gradu.Na kraju je važno istaći da su Drvar i Grahovo opštine u Kantonu 10 sa većinski srpskim povratničkim stanovništvom. One su među najnerazvijenijim su opštinama u Bosni i Hercegovini.U Drvaru će danas biti održana sjednica Opštinskog vijeća zbog odlaganja oko 300 tona otpada u krugu nekadašnje firme Grmeč.
Izvor; Buka