“JAVAŠLUK ZA KOJI NIKO NE SNOSI ODGOVORNOST”: I pored naloga da se izmjeste TONE OTPADA i dalje su u Drvaru

Na stranici Opštine Drvar 3. avgusta objavljen je zaključak da se otpad koji je uvezen iz Italije i koji je lociran u Drvaru hitno izmjesti do najbliže termoelektrane. Međutim, kako nam javljaju aktivisti iz Drvara otpad i dalje nije uklonjen. “Pošto na adresi Pasjak b.b. ne postoji pogon za reciklažu otpada, uputiti dopis Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da u saradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma hitno organizuje prevoz otpada deponovanog na području opštine Drvar do najbliže termoelektrane, s obzirom da se radi o neopasnom otpadu, jer je članom 40. Zakona o upravljanju otpadom zabranjen uvoz otpada u Bosnu i Hercegovinu radi odlaganja”, stoji u ovoj naredbi.

Dodaje se da je potrebno da se angažuje kantonalni građevinsko-urbanistički i ekološki inspektor da izađu na teren i izvrše inspekcijski nadzor na području opštine Drvar, na adresi ul. Jove Kecmana b.b. (prostor bivšeg preduzeća Jugoturbina) i u ul. Marka Oreškovića b.b. (prostor bivšeg preduzeća Grmeč – Finvest) i to pogone stolarija i energana.
Živana Sabljić, aktivistkinja iz Drvara kaže da je otpad i dalje u Drvaru.

“Resorni ministar još nije povukao svoje ne zakonito riješenje. Pitanje je ispravnosti svih papira koji su predati ministarstvu u najmanju ruku čudno je da resorni ministar nije ponudio ostavku. U zemlji BIH izgleda možeš i na toalet papiru napisati šta ti padne na pamet i dobiti riješenje za nepostojeću fabriku sa ne postojećim mašinama i sa nepostojećim kamcelarijom. I da za takav javašluk niko ne snosi odgovornost čak na protiv očekujem unapređenje ministra”, kaže Živana.
Podsjetimo da je mještane Drvara i Grahova, početkom jula, šokirala velika količina otpada nepoznatog porijekla, koja se pojavila u njihovim naseljima. Nakon protesta i nezadovoljstva građana, Federalno Ministarstvo ekologije i turizma, 7. jula, poništilo je dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi “Krom reciklaža” iz Drvara i naredilo njegovo vraćanje u Italiju.
Otpad se više od mjesec dana nalazi u Drvaru.

ĐAPO: Firma iz Drvara ima rok od mjesec dana da spali tekstilni otpad. Ukoliko to ne učine, mi ćemo to uraditi za njih i ispostaviti im računFirma “Krom reciklaža” Drvar ima rok od mjesec dana da tekstilni otpad koji je deponovan u Bihaću, Busovači, Kiseljaku i Grahovu deponuje na lokaciju Pasijaci i obezbijedi njegovo spaljivanje, rekla je ministar ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo 3. avgusta. “Federalna inspekcija je prije sedam dana izdala rješenje firmi ‘Krom reciklaža’ da u roku od mjesec dana mora da ukloni otpad i premjesti ga na lokaciju Pasijaci, koja je i navedena u dozvoli za upravljanje otpadom. Od vlasnika firme “Krom reciklaža” Drvar dobilismo informaciju da su u toku pregovori sa cementarama i termoelektranama gdje bi tekstil mogao biti spaljen, jer je već recikliran”, rekla je Đapo.
Dodaje da je potrebno sačekati mjesec dana da se vidi da li će oni to ispoštovati. “Ukoliko to ne učine, mi ćemo to uraditi za njih i ispostaviti im račun”, rekla je Đapo. Dodala je da Ministarstvo čeka i dozvolu od resornog ministarastva iz Italije za povrat tekstilnog otpada u tu zemlju.”U rješenju Federalne inspekcije, koje je za nas mjerodavno, piše ili da se vrati otpad u Italiju ili da se ukloni na ekološki prihvatljiv način. Vlasnik firme ‘Krom reciklaža’ Drvar je ocijenio da je isplativije da se otpad spali ovdje u BiH, ali vidjećemo šta će biti”, je Đapo. Preduzeće “Krom reciklaža” iz Drvara, uvezlo je, početkom jula, u BiH ukupno 294.574 kilograma tekstilnog otpada u vrijednosti od 16.125 KM.
STRANI MEDIJI
Švicarski list Tages Anzeiger je, prema pisanju Al Jazeere Balkans, 29. jula objavio tekst s podnaslovom “Mali grad u Bosni postaje deponija korona otpada iz bolnica na sjeveru Italije – Da li iza toga stoji kalabrijska mafija?” “Kako se moglo dogoditi da firma Krom reciklaža, koju su nedavno osnovala tri državljanina Srbije, dobije odobrenje za uvoz 8.000 tona otpada? Zašto je firma registrirana u Drvaru?”, pita se novinar Tobias Zick u tom članku.Na kraju članka piše: “U Italiji se već mjesecima povećava strah da bi kriminalne mreže mogle iskoristiti krizu sa korona virusom za otvaranje novih poslova. Izgleda da ćemo morati čekati 4. septembar da vidimo kako će se situacija sa ovim otpadom u Drvaru odvijati.
Izvor: buka

Posljednji postovi