Stećci se u BiH tretiraju kao otpad!? (FOTO)

Pazite ovamo! Ovo što vidite su stećci koji se u našoj zemlji tretiraju kao najobičniji otpad i koji završavaju ili na deponijama smeća ili kao loš građevinski materijal na PIK oglasima. Dobro ste pročitali!

Najkonkrenije, lokalni tajkun u Lukavici gradi turbo-folk hotel na mjestu nekropole stećaka, koju kako vidite razara. Potpuno nekažnjeno!
A šta na ovaj suludi, barbarski čin kaže Jasna Milešević nova v.d. direktorica Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, koja je direktno odgovorna za ovo zlo? Kaže, pazite sad, da su stećci srednjovjekovni nadgrobni spomenici i u tom smislu ne postoje parametri kojima bi se odredila njihova funkcionalna vrijednost, a samim tim ne postoji adekvatna skala procjene štete, niti stručno lice sposobno da procjeni finansijsku i vrijednosnu štetu.
Dakle, direktorica zajedno sa tajkunima, koji skrnave zemlju, nema blage veze o kultrunom nasljeđu te iste zemlje i čovječanstva?!Nema blage veze o vrijednosti tog naslijeđa!? I to je ta turbo-folk kultura čije poimanje “kulturnog” doseže do mrtve prirode, botoksa i uništavanja starina, jer “ruže” izgled tajkunskog carstva.
Tuga i žalost do neba. Nekažnjena, dabome!
GALERIJA


Dragan Bursać (Sve informacije, fotografije i citati korišteni iz istraživačkog teksta Frontal.ba)