Građani Tuzle u strahu zbog zagađenog zraka: Najavljeno novo i masovnije okupljanje (FOTO)

Na Trgu slobode u Tuzli negdje oko stotinjak građana okupilo se na skupu pod parolom “Hajde da kažemo da ovako dalje ne može!!!”, a sve kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog prekomjernog zagađenja zraka koji građani udišu tokom zimskih mjeseci u našem gradu.


Kako su istakli okupljeni postoji velika zabrinutost zbog ovog problema i priznaju da su maskimalno redukovali kretanje na otvorenom jer ih je strah od mogućih zdravstvenih komplikacija.
– Mi smo večeras željeli da napravimo ovaj susret da bi se odgovorili koje korake ćemo poduzeti. Već smo zakazali novo okupljanje za srijedu. Cilj nam je da ponudimo incijativu. Mi svi laički znamo da toplifikacija u Tuzli znači rješenje problema zagađenosti zraka – kaže Amela Hajvaz, predsjednica udruženja Ženska vizija iz Tuzle, koje je iniciralo današnje okupljanje.
Mještanin naselja Miladije u Tuzli, Mevludin Mujkić sa suprugom i dvoje djece došao je noćas podržati ovo okupljanje i izraziti zabrinutost.
“Skoro da nikako ne izlazim napolje. Nije me strah toliko zbog mene samoga već zbog djece i unučadi. Neka od rješenja prema mom mišljenju su smanjenje potrošnje uglja, zatim ograničenje kretanja automobila koja ne ispunjavanju standarde EU. Problem imamo i u činjenici da je određenim interesnim grupama zapravo u interesu da se troši što više uglja zbog profita”, kazao je za Tuzlanski.ba Mevludin Mujkić.
Sa mišljenjem Mujkića slaže se i Hanifa Kovačević koja stanuje u strogom centru grada.
“Najgore mi je od svega što ne mogu otvoriti prozore jer užasno se osjeti zagađenje. Apelujem na sve stručnjake da se u kontinuitetu bave ovom problematikom”, riječi su Hanife Kovačević.
Kenan Idrizović ne smatra da je današnji dan drugačiji od bilo kojeg drugog za našu zajednicu, ali naglašava kako današnje okupljanje predstavlja komunikacijski izraz i poziv zajednici da se otvori ovom problemu, da se počne o tome diskutovati u javnosti, kako bi se postiglo neko rješenje.
“O problemu zagađenja zraka bi se trebalo govoriti tokom čitave godine. U principu manje više sve je već poznato, ali se postavlja pitanje koliko je potrebno finansijskih sredstava da bi se zagađenje zaustavilo. Na kraju krajeva, moramo se kao odgovorni ljudi suočiti sa realnim posljedicama i mogućnostima nošenja ovog problema”, istakao je Idrizović za naš portal.
Direktorica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić istakla je za medije da se kako u Tuzli, tako i Bosni i Hercegovini mora nastaviti živjeti i problem zagađenja zraka potrebno je prepoznati, ozbiljno ga shvatiti i napokon krenuti u planiranje i realizaciju mjera koje će dovesti do smanjenje zagađenja zraka.

“I narednih godina nas nažalost čeka isto ili možda čak i veće zagađenje zraka ukoliko se ne poduzmu nikakve mjere”, riječi su Džemile Agić.
Skup na Trgu slobode u znak protesta zbog zagađenja zraka podržala je i doktorica Katarina Kovačević koja nam je kazala kako svaki pojedinac treba da vodi računa o sredini u kojoj živi, ali također naglašava da je najveća odgovornost na vlastima.
“Zagađenje zraka jeste problem. Međutim, mi u ovoj državi živimo na način kao da se nas ovo ne tiče. Uzmimo za primjer zemlje zapadne Evrope u kojima visokopozicionirani političari biciklima idu na posao i tako vode brigu o ekologiji, a ujedno su i primjer građanima kako se čuva okoliš. Zbog čega mi ovdje ne funkcionišemo na sličan način nije mi jasno. Najbolje je rekao Đorđe Balašević u jednoj od svojih pjesama “Putuj Evropo, nemoj čekati na nas”
Sa večerašnjeg skupa poručeno je da će u srijedu u 17 sati biti održano novo i još masovnije okupljanje na kojem će biti upućen poziv lokalnim vlastima da dođu i kažu građanima nešto ovim povodom.
Također, najavljena je mogućnost da protestno okupljanje zakazano za 15. januar bude održano ispred zgrade Gradske Uprave u Tuzli.
Podsjećamo, sinoć je u Tuzli mjerni uređaji za monitoring kvaliteta zraka na stanici ‘BKC’ u Tuzli pokazao vrijednost indeksa AQI 317 zbog čega je izdato upozorenje za OPASAN zrak.
Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/