HOĆU DA BUDEM FREELANCER: Kako se naći među 50 top freelancera na Upwork-u? Ermin Numić

Kako je freelancing povezan s fotografijom, dizajnom i PR-om? Koji su ključni koraci u freelancing karijeri? Koja je najbolja platforma za rad? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pronađite u nastavku iz razgovora s Erminom Numićem. Ermin Numić je po profesiji Social Media Manager. Upravlja marketing kampanjama i stručnjak je za promociju brendova, proizvoda i usluga putem digitalnih kanala. Freelancingom se aktivno bavi 3 godine.

Ermin je svoju karijeru započeo u međunarodnim i nevladinim organizacijama u BiH. Rođen je u Tomislavgradu i još kao srednjoškolaca ušao je u aktivističke vode i angažirao se u omladinskim organizacijama. To je bila odlična prilika za networking, niz seminara, usavršavanje vještina i organizaciju projekata.

Kad je došao u Sarajevo kao student počeo je raditi u tadašnjoj Omladinskoj informativnoj agenciji BiH (OIA), današnjem Munja Inkubatoru, gdje je ubrzo postao projektni koordinator i radio na nizu projekata za mlade. Poslije toga odlazi u SHL Fondaciju i nakon nekoliko godina odlučuje da promijeni kompletno karijeru.
Vidio je u freelancingu i bavljenu društvenim mrežama veliku šansu i upisao je niz kurseva što preporučuje svima koji žele da počnu s radom od kuće. Kao najvažniju vještinu koju treba usavršiti navodi learning-by-doing što podrazumijeva učenje kroz praksu. Pored toga važno je biti uporan, razvijati vještine, učiti nove stvari i aplicirati na što veći broj poslova koje platforme nude.

“Svaki početak je težak, jer su satnice manje i teže dobijate klijente, ali nakon dva-tri zadovoljna klijenta sve ide puno lakše.” Nakon samo 3 godine Ermin se može pohvaliti činjenicom da ima klijente širom svijeta i da se nalazi među 50 top freelancera na Upwork platformi.

Iako je freelancing najviše dostupan osobama koje se bave dizajnom, programiranjem, grafikom, odnosima s javnošću i digitalnim medijima, postoje platforme koje nude i razne druge poslove. Kao najbolju platformu za freelancere navodi Upwork.com jer je najbolja i najsigurnija i za freelancere i za klijente. On trenutno radi i na razvoju searchremotely.com , australske platforme, koja nudi razne poslove, a koji nisu striktno vezani za dizajn, marketing i programiranje.

Što se tiče freelancera u Bosni i Hercegovini, Ermin za glavni problem navodi to što država ne stoji iza freelancera i ne daje im nikakve pogodnosti, ali ipak s obzirom na to da možete zaraditi duplu platu Ermin savjetuje sve mlade da uče jezike, da razvijaju svoje vještine, pokušaju naći klijente van BiH i na taj način sebi osiguraju znatno kvalitetniji i bolji život.

Na www.freelancing.ba možete pogledati koje su to najtraženije freelance profesije, ali i pronaći mnoštvo drugih korisnih sadržaja i informacija. Također, na skillshare.com pronađite online freelanfing kurseve koji će vam pomoći da unaprijedite svoje znanje i vještine. Sretno!
Izvor:hocu.ba