Hoću na put: Moj život u Francuskoj – Norah Bianculli

Hoću na put je serijal koji za cilj ima predstaviti priče mladih ljudi širom svijeta i njihove uspjehe i savjete koje su odlučili podijeliti s vama. 

Ovaj put naša gošća je bila Norah Bianculli koja je podijelila svoje iskustvo s razmjene u Francuskoj, gradu Lille. Lille je grad na sjeveru Francuske, u srcu prostrane ravnice nedaleko od belgijske granice, usred široke zone urbanih naselja. Trgovačko središte s mnogo glasovitih tekstilnih tvornica, Lille je i sjedište poznatog sveučilišta, pa tako danas na širem gradskom području studira više od 100 hiljada studenata!


Od znamenitosti, najvažnija je gradska tvrđava (citadela) koju je sagradio poznati graditelj vojnih utvrda Vauban. Tvrđava ima tipičan oblik zvijezde (Vaubanov stil), a grad ima i nekoliko poznatih botaničkih vrtova.
Po gradu su veoma česte slike i naljepnice velikog Charlesa de Gaullea, bivšeg francuskog generala i predsjednika, svuda okolo po gradu, jer je upravo on najpoznatija osoba rođena u Lilleu te se stanovnici prilično ponose tom činjenicom.
Norah nam je prenijela svoje iskustvo iz Francuske, a njenu priču poslušajte u nastavku!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1chL3SwKYBI?feature=oembed]
 
(hocu.ba)