Hoću na put: Naš život u Finskoj i Njemačkoj – Sara Sitnić i Naida Bahtijar

Hoću na put je serijal koji za cilj ima predstaviti priče mladih ljudi širom svijeta i njihove uspjehe i savjete koje su odlučili podijeliti s vama. 
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QQXix1Ypmps?feature=oembed]
Ovaj put gošće naše emisije su Sara Sitnić i Naida Bahtijar. One su odlučile dio svojih studentskih dana provesti i Finskoj i Njemačkoj, gradovima Lappeenranta i Freiberg.


Lappeenranta je živahni multinacionalni turistički grad u Finskoj na obalama jezera Saimae, četvrtog najvećeg jezera u Evropi. Uz jezero Saimaa možete vidjeti lisice i tuljane. Lappeenranta je danas popularni centar za turizam i trgovinu, inovator u obnovljivim izvorima energije i centar za istraživanje i inovacije. Od znamenitosti su poznate: Tvrđava LappeenrantaMuzej Južne KarelijeCavalry muzejMost LuukkaansalmiSand Castle, itd.
Freiberg je jedan od najljepših i ekološki najodrživijih gradova u Evropi. Zanimljivo je da većina stanovništva u ovom gradu ne posjeduje automobil. Naime u Freiburgu gotovo svi koriste bicikla koja možete voziti svuda jer imaju 400 kilomatara biciklističkih staza. Mnogi ga nazivaju i “njemačkom Toskanom”, jer je najsunčaniji grad u državi.Neke od znamenitosti ovog grada koje biste trebali posjetiti je Freiburška katedrala (Münster) koja je zaštitni znak grada. Restaurant Zum Roten Bären u Freiburgu najstariji je hotel koji potiče iz 1120. godine, Gradska vijećnicaHaus zum Walfisch bila je od 1493. sjedište Maximiliana I, njemačkog cara i vladara Freiburga, a u njoj je od 1529. – 1531.godine živio i poznati filozof i humanist Erazmo Roterdamski.
Kako su Sara i Naida dpživjele ove gradove i kako su se tamo snašle, poslušajte u nastavku!