Igra iz Bosne i Hercegovine pobijedila je na svjetskom natjecanju u izradi igara

Developer Dino Trnka svojom je igrom Lifespace Traveler osvojio simpatije publike na Game Development World Championshipu 2022 i odnio nagradu za najbolji indie naslov.

Bosanskohercegovačka scena game developmenta ove je godine u naletu. Pored obećavajućeg Bygone Dreamsa istaknula se sada još jedna igra koja na PC stiže ovoga ljeta.

Lifespace Traveler je akcijska igra cyberpunk tematike, a razvija ju tim koji predvodi Dino Trnka. Igra je to koja od igrača traži brze reflekse, maksimalnu koncentriranost i strpljenje dok se bore protiv neprijatelja i izbjegavaju prostorne zamke.

Ta se formula pokazala privlačnom te je Lifespace Traveler proglašen najboljom indie igrom po izboru publike na Game Development World Championshipu 2022. Za to natjecanje bilo je prijavljeno više od 3600 različitih igara iz cijeloga svijeta, stoga je uspjeh Lifespace Travelera značajan ne samo za developera nego i za Bosnu i Hercegovinu.

“Lijep je osjećaj nakon svega. Konkurencija je bila jaka, posebno u kategoriji u kojoj sam se ja prijavio. Veoma mi je drago, iz više razloga. Prvo što će mi ova pobjeda omogućiti veću vidljivost za samu igru. Također i same nagrade, pa i putovanje u Finsku, kada ću biti u prilici da posjetim kompaniju koja se bavi razvojem video igara. To je potvrda da je moguće uspjeti i sa ovakvim projektom, koji sam samostalno radio četiri godine. Sve ovo je odskočna daska, jer želim se i dalje usavršavati.” – izjavio je Trnka.

Lifespace Traveler u prodaju bi na Steamu trebao krenuti krajem šestog mjeseca ove godine