Urnebesne semantičke vratolomije i Damir Mulić

Znate li šta su semantičke vratolomije? Imali smo priliku da razgovaramo sa pravim umjetnikom u sferi igri riječima, jezičkim dosjetkama i šalama, Damirom Mulićem.

Damir je rođen u Olovu, a školovao se u Olovu i Sarajevu. Na toj relaciji trenutno i živi.

Ne bih mnogo o sebi, volim da me se upozna kroz moje djelovanje i izražaj, to je ono što oslikava našu ličnost. Od najranijeg doba sam fasciniran slikanjem, što je moj prvi i najduži hobi i poziv. Pored toga, bavim se sportom, planinarenjem, pisanjem, analiziranjem raznih literatura, dizajnom (što je moj trenutni poziv, za našu veliku kompaniju – neću imenovati 😊) i naravno, entertainment na društvenim mrežama – dijelim svoje misli, male kreacije, semantičke zanimljivosti i aforizme, i sve for free.” – kaže Damir za catbih.ba.
Stranica Anywayse je nastala kao želja čitatelja. Prvobitno je to sadržaj bio vidljiv samo na facebook grupi pod nazivom “Semantičke vratolomije“, koja danas broji preko 20 000 članova.
“Tražili su sve na jednom mjestu, nakon par godina spontanog pisanja u grupi i eto, par klikova i stranica je formirana. Ne bavim se analitikom stranice i sl., samo dijelim svoj sadržaj i vidim izuzetno pozitivne reakcije.” – Damir Mulić

Jedina ideja koja se krije iza svega – jeste unijeti malo vedrine u ovo internet sivilo i nabaciti poneki osmijeh svaki dan (to je najveći uspjeh).
Pitali smo Damira gdje se pronalazi inspiraciju za sve svoje vratolomije koje su zaista odlične i humoristične, kako sam kaže inspiracija smo mi, naše misli, potrebe, navike, zbivanja, prirodni tokovi. Životni tok zna biti zaista zanimljiv i inspirativan, ukoliko ga uspijemo primijetiti.
Damir se uvijek rado sjeti svojih prvih javno objavljenih semantičkih vratolomija, koje su bile boom u grupama:
„Nagela Merkel“(naslovna fotografija stranice)

„Odustajanje“ (profilna fotografija stranice)

 
„Večeras ću izvesti djevojku, samo da nađem iglu i konce“,
„Predložio sam roditeljima da radimo koktele, al’ Mojito ne žele“ i druge, naravno…
Svi stručnjaci se slažu da u doba pandemije COVID-19 humor će nam pomoći da bolje savladamo stres i izborimo se sa istim, evo kako Damir komentariše trenutnu situaciju:
“Mislim da je u ovakvoj situaciji mnogima potrebno vedrog i zanimljivog sadržaja, a stranica to svakako nudi. Bude poneka pošalica i po aktuelnoj tematici, i treba, smijeh će uvijek pobijediti strah. Smatram da i iz ovoga treba izvući samo nabolje i ljudi to trebaju iskoristiti, provesti vrijeme sa porodicom, ionako u današnje doba najmanje vremena imamo, trenirati – i tijelo i um, ispoljiti kreativnost kroz različite navike… jednostavno, sve što će dati i najmanji rezultat ljude će učiniti vedrijim.” – Damir Mulić
Žašto trebate zapraviti stranicu Anyweyse ili učlaniti se u grupu Semantičke vratolomije?
Jednostavno, originalne i kreativne kreacije ovdje ili isprani, nemoralni i nebulozni sadržaj koji svakodnevno guši mreže. Sami odlučite.”

“Ono što mi danas potakne misao za razvoj, bude i objavljeno. Evo, npr. upravo me zove dostavljač iz brze pošte i sad, kako ću se ja prema njemu ophoditi, sve je to dostava (do stava) ” – Damir Mulić