Inicijativa: Kulturno-historijsko nasljeđe

Kulturno-historijsko nasljeđe je inicijativa koja promovira lokacije i kulturno-historijske objekte koji su značajni za našu kulturu a sa kojima mladi i društvo nije upoznato.
Za cilj imamo okupiti 20 mladih osoba iz različitih zajednica širom Bosne i Hercegovine koji će se družiti, učiti o prošlosti i predstavljati svoju zajednicu i ono što smatraju da je bitno u svojoj zajednici.

Projekat će se realizirati tokom 6. 7. i 8. mjeseca a početkom 9. mjeseca održat će se konferencija u Jajcu gdje će biti predstavljeni rezultati projekta i film koji ćemo napraviti.
Kako učestvovati u projektu?
Kao dio vaše prijave pozivamo vas da uradite malo istraživanje u svojoj zajednici i napravite kratki video(ili fotografije sa pojašnjenjem ukoliko niste u mogućnosti video) o lokaciji/objektu koji je značajan ili vama zanimljiv u vašoj zajednici a društvo nije dovoljno upoznato sa njim. Također to može biti i neki događaj ili neka priča.
Nakon što popunite obrazac i budete primljeni organizirati ćemo online meeting na kojem ćemo predstaviti učesnike projekte i vaš materijal koji nam pošaljete. Potom ćemo posjetiti zajednice iz kojih dolazite te snimiti film o objektu/lokaciju/priči koju nam pošaljete i prezentirati ga na konferenciji.
Film koji ćemo snimati će biti u vidu mozaika. Pravimo film iz više dijelova, snimiti ćemo poseban materijal u vidu kratkog filma o svakoj lokaciji koju će oni moći upotrebljavati. U konačnici ćemo sve te kratke filmove uklopiti u jedan finalni film.
Bitno je napomenuti da ćemo u periodu od primanja učesnika na projekat pa do finalne konferencije u Jajcu organizirati sastanke i seminare u Kiseljaku i drugim zajednicama zajednicama. Ukoliko niste u mogućnosti ili ne želite učestvovati na ovim među događajima to vas ne sprečava da učestvujete u projektu.
Prijave ostaju otvorene do 15.05.2021. godine a info sesije će se održati:
20.05.2021. godine u 18:00
30.05.2021.godine 18:00
Ukoliko vam treba više informacije prijavite se na info sesiju putem maila muhamedlimic1@gmail.com.
Također ukoliko imate nekih pitanja ili ne možete učestvovati na info sesiji možete se obratiti na:
muhamedmekic@hotmail.com
muhamedlimic1@gmail.com
faris.orman@dl.unze.ba
Projekat je podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u BiH (MRV).
Sretno!
Link: https://forms.gle/BFuu7ACQM1WK6WPr8